onsdag 7 januari 2009

Analys: BK Häcken

Inför säsongen 2009 är åter igen Göteborg med på allvar med fyra representanter i högsta ligan. Pest eller Halleluja för fotbollen på västkusten? Kanske kan det vara rent avgörande för alla lagen denna gången? Man kastade ju förslaget Gothia i papperskorgen för ett par år sedan efter vilda protester och om huruvida denna udda förbrödring fortfarande lever i det tysta får vi väl kanske stifta bekantskap längre fram?

Vi börjar väl med BK Häcken och Göteborgsfotbollens "fula ankunge" i finrummet omgärdas hela tiden av ett ständigt svävande mellan högsta serien och superettan kombinerat med ett förträffligt bra kassaflöde. Kassakon Gothia Cup göder Hisingens stolthet till den grad att man hela tiden jobbar med en trygg likviditet och unik arbetsro. Obekräftade uppgifter menar att spelarna kasserar in löner som får de flesta Allsvenska lagen att bli gröna av avund. Dessutom har man i vattenringarna efter Carl Fagher hittat rätt i hur man skall driva klubben både ekonomiskt och sportsligt

Men hur ser framtiden ut för BK Häcken?
-
Medans de flesta lagen varje år brottas med budgetar, nyförvärv, sponsorer och nya arenaförslag för att klara livhanken, bygger Häcken på lång sikt. Ibland känns det som att den sikten är i längsta laget för pengarna har ju funnits ganska länge. Nu vet vi inte exakt hur organisationen mellan just Häcken och Gothia fungerar men general Dennis Anderssons stolar i bägge lägren bekräftar ändå att det spills över kanten i generösa doser efter varje bokslut av ungdomsturneingen.

För 10 år sedan satt jag och en polare och spånade lite vilt om hur just Häcken skulle kunna avancera med dom medel man har. Vi kom fram til att man skulle bygga en nya arena nere vid Lindholmen med ca 10.000 sittplatser och ett par tusen ståplatser bakom målen (Volvo Arena). man skulle värva efter det etniska förutsättningarna man har på Hisingen för att sprida publikintresset bland den andra generationens ungdomar t.ex. från forna Jugoslavien, Turkiet, Iran, Finland etc. Man skulle byta namn till Hisingen United och klä sig i ett svart elakt ställ och målet skulle vara att ge de ca 100.000 invånarna på ön norr om älven ett eget lag med en mer distinkt identitet att ha till sitt hjärta. Men där stannade tanken.

Nu anno 2009 känns det som att några av dessa drömmar ändå kommer att kunna uppfyllas. Häckens långsiktiga planeringar har inneburit att man värvat försiktigt och lagt pengarna på utbildningen i stället. Häckenborg har ständigt uppdaterats och uppgraderats till förmån för dyra allsvenska satsningar. Försäljningar av Kim Källström, Tobias Hysén och Daniel Larsson osv med generösa vidareklausuler har kommit i helt rätt tid och ger avkastning så det räcker och blir över.

Senaste tillskottet är Gothia Park Academy som Jozo Matovac headhuntats till att driva. Till hans hjälp har Häcken hittat sin gamla spjutspets Bosko Orovic som skall leda lagets juniorer. En modernträningsanläggning vid St: Jörgen med fyra planer och en facilitet för organisation och träning i yttersta klass. Från detta kan man åter igen bygga vidare i den takt man önskar.
-
Planer på att restaurera Rambergsvallen borde ligga närmast för hur osexig är inte den arenan? Bara benämningarna och tillika skyltarna, Babord och Stybord på läktarna ger en illamåendekänslor. För att inte tala om friidrottshärket som omger detta blåshål? Det borde vara förbjudet att spela fotboll på den nivån på en sådan pajasarena och det verkar som att man äntligen har fattat detta på allvar. En ny arena eller en ombyggnad av Rambergsvallen ligger helt rätt i tiden.

Rent sportsligt är dock laget en svår nöt att knäcka inför återkomsten. Laget håller på att formas under ledning av den nye tränaren Peter Gerhardsson, tidigare Helsingborg som tillsammans med Sonny Karlsson och Christian Lundström skall hålla laget flytande i framtiden.


Man har värvat finska ligans bästa spelare Dominic Chatto på det defensiva mittfältet och tillsammans med lagkaptenen Janne Saarinen är det meningen att det låset skall frejda årets tuffare utmaningar än i fjol.
-
Målvaktssidan ser dock lite svajig ut för Christoffer Källqvist i all ära men en mer erfaren och kanske stabilare sista utpost kanske hade varit att föredra? Vad händer om han går sönder? Skall Hysén JR klara den pressen?

Defensiven tappar trotjänaren Johan Lind som lägger skorna på hyllan. (Edit: Om ni läser kommentarerna från insatta under bloggen så är fallet inte riktigt så. Jag slarvade i min research och såg aldrig artikeln om att Johan skall fortsätta, ber om ursäkt för det.) Istället har man värvat Västra frölundas lagkapten Mohammed Ali Kahn som får bl.a. rutinerade Mattias Östberg till sin hjälp när det gäller mittförsvarsutbildningen. I övrigt så ser det tunnt ut även här.

Mittfältet behöver kanske också stbiliseras men om Jonas Henriksson fortsätter i den storstilade form från ifjol och lyckas leverera en 8-10 mål är mycket vunnet.


Offensiven är ändå det starkaste kortet i våra ögon. Trots avbräcket med försäljningen av Daniel Larsson så får motståndet se upp med den samba som laget kan bjuda upp till i sina bästa stunder. José de Oliveira eller Paulinho kan ställa till mycket oreda, speciellt tillsammans med Jonas Henriksson och om Sonny Karlsson lyckas med att ta hem en brasse till av den kalibern så blir det målrikt stundom. Men även här behöver man göra något. På forumen skvallras det om spelare som Niklas Skoogh, Daniel Mendez etc men det är som sagt bara lösa rykten. Skoogh är väl alltid ett löst rykte?

BK Häcken har säkert inte värvat färdigt, speciellt efter försälningen av Larsson och det som behövs är kanske en defensiv ryggrad till att börja med. En målvakt, en central back samt ett komplement till nye Chatto samt en target i anfallet kanske?

Det är för tidigt dock att sätta en spekulation om hur det skall gå för laget under 2009 men utifrån de förutsättningar vi har nu så är det nätt och jämt att man klarar en kvalplats. men med ett par namn till så...
-
Varför inte locka hem Teddy Lucic igen?
Varför inte kolla av med Stefan Selakovic?
Varför inte värva en stabil målvakt från t.ex Danmark?
Eller hur jävla fräckt hade det varit om man slantade upp för Richard Ekunde och Wanderson do Carmo? Vilket liv det skulle bli men det är klart, vill dessa herrar tjäna mindre än Peter Nilsson så är väl det ok...

Hur som haver så bygger man rätt just nu och på sikt så kommer BK Häcken att utmana ordentligt och det inte bara i Göteborg.
-
Kom gärna med synpunkter...
-
/Sportchefen

9 kommentarer:

Anonym sa...

Några fel bara...

- Johan Lind har inte lagt av.

- Det var en gnagare som föreslog Mendes och IFKare som hade Skoog som förslag. Istället har vi supportrar snackat om Sella, Wallerstedt (innan han blev klar för Öis.) Några har föreslagit Rogvi Jacobsen och så är det några namn till.

Praktikanten sa...

Var ska Johan Lind spela?

Jag tycker Jocke Söndergaard och Martin Karlsson ska göra comeback, så är saken biff.

Diego M. sa...

En bra analys. Att Johan Lind ska sluta stämmer dock inte, han skrev alldeles nyligen på ett nytt kontrakt. Kanske kan Stig Töfting snoka upp någon bra spelare till oss i Danmark?

Anonym sa...

Ryktet om drömlöner får nog sägas vara taget ur luften. Storklubbarna har större intäkter och höre löner än Hisingslaget.

Att offensiven skulle vara den starka sidan känns nog inte igen av många Häckensupportrar. Just nu har vi bara en utpräglad anfallare...

Kan vara värt att påpeka också att det är kommunen som äntligen tagit arenafrågan på någotsånär allvar. Klubben har slagits för rimliga konkurensvillkor länge men då för döva öron.

Anonym sa...

BK Häcken och Gothia Cup har samma ägare men olika ekonomi... Självklart kommer en slant varje år ifrån världens största ungdomsturnering men den slanten är inte direkt stor, men självklart finns tryggheten rent ekonomiskt i just Gothia Cup...
Men vi har även växt på Hisingen med lokala sponsorer och som många kanske redan vet finns företagen som får Göteborg att leva placerade just på denna fina Ö.
Lönerna hos oss är numera humana efter det att trötta gamla gubbar som tex. Teddy Lucic, Hans berggren, Stig Töftig mfl inte finns i klubben längre... Det är väl egentligen bara Hasse (proppmätt) Berggren som är trött av de nämnda dock...! Men alla var mycket dyra i drift... Och Stefan Lundin satte djupa ärr i föreningen men dåliga och dyra spelare...

Om årets trupp.. Många lovande men just det bara lovande med en ganska stor dos av rutin... Vet inte vart det lutar men det hade helt klart varit skönt med lite mer rutin...

Jonimakaroni sa...

Alltid kul att läsa om BK Häcken! =)

Bruce Banner sa...

Bra text tycker jag. Det där om att etablera sig och börja utmana på allvar, har vi dock hört förut och tyvärr tror jag att vi kommer få höra det igen liksom flera av de andra visionerna.

Sett till A-truppen har jag alltid varit extremt oimponerad av Krickan Källqvist. Det borde gå att hitta en betydligt bättre och mer pålitlig målis till rimligt pris. Sedan har man varit rätt svaga på att skola in de egna ungdomarna ordentligt. Det har värvats för mycket halvpissiga spelare utifrån. Antingen har ungdomarna varit för dåliga, eller så har dom inte fått chansen. Oavsett vilket är det ett område Häcken måste rätta till pronto.

Spindel sa...

Som thegrassisgreenonhisingenisland skrev, våra löner är betydligt lägre nu än t.ex. 2005 och 2006. Jimmy Dixon, Töfting, Lucic och Berggren kostade väl bara dom 6-7 miljoner om året tillsammans att ha i klubben.

Så ja, 2005-2006 var klubben i topp 3 i löneligen. Tror det var Malmö och Djurgården (?) som låg före då.

Nu har vi betydligt yngre och orutinerade spelare som inte är lika dyra i drift. Men kanske kommer några klasspelare innan Allsvenskan drar igång? Pengarna finns ju.

Anonym sa...

Hell yes, häcken regerar! :-)