söndag 4 januari 2009

Henrik Larssons olösta gåtor


Jag har alltid förundrats över hur länge en turbomotor håller. Hur länge orkar den tugga på maxkapacitet utan att det sliter sönder remmar eller kardanaxlar. Förr hette det ju folkmun, att när man köpte en SAAB 99 turbo så höll motorn i ca 6000 mil, sen var det bara att öppna huven, lyfta ut och byta innehållet mot något nytt och fräscht.

Det finns dock väldigt unika och specifika motorer som håller mycket längre än det vanliga standardmodellerna.

Henrik Larsson är unik och specifik i det mesta han gör idag och det är unikt att han kan göra det med tanke på sin ringa ålder av 37 år. Normalt så backar ju 99,98% av de seglivade spelarna hem och ner till centrala defensiva uppgifter ju äldre de blir på aktiv nivå. Helt normalt med tanke på att bukfettet ökar och kondisen tryter men Larsson blir bara starkare och smidigare för varje år och håller sin anfallsposition utan tvekan. Hur fan bär han sig åt? Det är väl den första men mest centrala gåtan...?



Henrik var liten till växten i sin uppväxt och var visserligen grymt tekniskt lagd i sin moderförening Högaborg men långt ifrån den givna stjärnan i laget på juniortiden. Det var tvärtom och att han var "minst" i laget kunde ha kostat honom hans karriär då han var mycket nära att lägga av med fotbollen när hansåg sina lagkompisar bli större och starkare. Men han blomstrade sent och som han växte till sig. Helsingborg nappade och vi som minns och har åldern inne kunde njuta av hans debutår tillsammans med Mats Magnusson i anfallet nere på Olympia. 34 mål på 31 matcher under debutåret och en stjärna hade fötts.

Hans proffskarriär känner vi ju till med medioker start i Holland, Legendstatus i Skottland (kanske t.o.m. GUD-status)och fruktansvärt respekterad och älskad i Spanien och England för sin kapacitet och inställning på ålderns höst.



Här kommer nästa gåta in. Hur fasen kan man till att börja med tacka nej till en fortsättning i Barcelona? Klubben, spelarna och fansen ville ha kvar honom och var beredda att betala dyrt... men det blev ett nej. Trots en chans att kunna pensionera sin fotboll i F.C Barcelona? Märkligt.

Sen till Manchester och ett luckrativt inhopp i den största ligan och kanske en av de största klubbarna. Stjärnor som Ronaldo, Rooney och Saha bockade och bugade för tipsen om hur man skall föra sig på och utanför planen och hela United växte ett par tum under de månader som Svensken var närvarande. Vilket föranleder direkt på nästa gåta. Hur fasen kan man bara dra hem från United när man har chansen att vinna Premiership och Champions League? Vad är grejen? Jag blir tokig...

Nu finns det ett par gåtor till som ligger ute på banan...

Hur kan Henrik Larsson tillåtas av Helsingborg att spela innebandy på elitnivå? Hade det varit Mattias Bjärsmyr eller Ola Toivonen så hade frågan stannat på kansliet med ett blankt NEJ. Men nere i Skåne skrattar Helsingborgs styrelse och Bosse Nilsson skrockar att "Bara han har kul"... Jo, tjena.

Varför är Everton intresserade av en 37-åring?

Hur fasen kan sen Marsielle erbjuda Larsson 18 miljoner i lön för 6 månader och allt vad det innebär med skola för barnen med tanke på dels hans ålder och dels hans innebandykarriär?

Han har vänt ut och in på alla fysiska begrepp om kondition, ork och uthållighet totalt och är fortfarande den vassaste anfallspelaren vi har i landet bredvid Ibrahimovic. Helt sjukt att det kan vara så.

Henrik vann Guldskon 2001, fick Guldbollen 1998 och 2004 och det skulle inte förvåna mig om han som 38-åring står där nästa år och skrockar om kvittering med Zlatan.

MEN det viktigaste av allt är nog de memoarer som förhoppningsvis kommer den dagen då han kliver av på allvar. Jag kommer att stå först i kön på Wettergrens för jag vill ha svaren på gåtorna, vill inte ni det?

Nästa gång jag köper en bil med turbo så är det nog bäst att kolla om det finns en med Larsson Edition. Då vet man att de håller hög lägsta nivå länge.

/Sportchefen

4 kommentarer:

Anonym sa...

Marcus Berg är väll just nu en bättre anfallare än Henke?

Anonym sa...

Senaste/ Inte bättre, möjligtvis formstarkare.

Anonym sa...

Henrik Larsson är utan tvivle sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare. Ingen annan kommer i närheten av den mannen har gjort

Anonym sa...

Gunnar Nordahl är inget namn som klingar i dina öron?