lördag 3 januari 2009

Ge oss tillbaka Royal League

I julhelgen gick Glasgow Rangers manager, Walter Smith, ut i media och propagerade för den sk Atlantic League. Denna idé, som ursprungligen kommer från Holland, går ut på att de bästa lagen från Skottland, Portugal, Belgien, Holland och Skandinavien skall mötas i en liga. Detta behövs för att bli bättre förberedda på Champions League och Uefacup spel. Walter Smith har precis som många andra tröttnat på de stora ligornas dominans i de europeiska turneringarna.

Efter Walter Smiths utspel gick även den gamle Celticspelaren John Collins ut och propagerade för en liga av det här slaget. John gick steget längre och sade att Celtic skulle spela i Atlantic League med sitt A-lag och i Skottska Premier League med sitt reservlag. John hävdar att om A-laget spelar bortamatch mot Ajax i Atlantic League kanske man får tillgång till 6000 biljetter. Då sitter det fortfarande 60000 Celtic-fans hemma i Skottland som skulle älska att gå och se reservlaget möta Hibernian i Skottska PL, eftersom det också är Celtic, precis som det lag som samtidigt befinner sig i Holland och spelar mot Ajax.

Och i denna liga skall då Skandinaviska lag ge sig in. -Det känns lite märkligt att komma med den nu. Champions League och Uefacupen har ju ändrat utseende för att de mindre länderna ska skyddas i seedningen och ska få chans att delta i gruppspelet, säger sportchefen för Svensk Elitfotboll Stefan Lundin enligt fotbollskanalen.se. Jag håller med och kräver istället tillbaka Royal League, som i mina ögon faktiskt var en ganska bra idé, men fullständigt fel i tiden.
-

Tanken med Royal League var väl i princip samma som Atlantic League. En möjlighet för de bästa klubbarna i repektive serie att få lite mer matcher, mot lite bättre motstånd, av lite mer internationellt snitt och möjligheten att tjäna lite pengar. Resultatet blev, sådär och i brist på tv-avtal dog turneringen ut. Ingen brydde sig nämnvärt.

Men om man gör så här då?

1. Man börjar med att bjuda in Finland i turneringen och nu har vi deltagare från fyra länder (Sverige, Norge, Danmark, Finland).
2. Man låter varje lands mästare och cupvinnare deltaga.
3. Man delar upp lagen i två grupper och kör dubbelmöten, ett lag från varje land i grupperna.
4. De två bästa i varje grupp går vidare till semifinal som avgörs i dubbelmöte.
5. Finalen spelas i en match, på en i förväg utvald arena.

Detta är grundförutsättningarna. Normalt gruppspel och slutspel. Men det viktiga för att en sådan här turnering skall tas på allvar är när man spelar den.

Om man drar igång turneringen i mars, några veckor innan serierna drar igång (Danmark undantaget) och spelar varannan vecka fram till finalen har man helt plötsligt en riktig turnering som kan vara värd någonting. Och som kan vara intressant att följa.

Preliminärt spelschema:
1 Omg 5 Mars
2 Omg 19 Mars
3 Omg 2 April
4 Omg 16 April
5 Omg 30 April
6 Omg 14 Maj
1 Semifinal 28 Maj
2 Semifinal 11 Juni
Final 25 Juni

Vid den här tiden på året, som jag spekulerar i här ovan, är de flesta Nordiska lag redan utslagna ur de stora Europeiska cuperna (Danska lag undantagna), detta skulle göra att klubbarna får bra matchning fram till sommaruppehållet. Detta skulle också ge klubbarna en bra förberedelse inför kommande kvalspel ut i de Europeiska cuperna. Detta skulle också vara roligare att se på, för lagen kommer att vara inne i säsong när matcherna spelas.

Och självklart kommer det att bli ett himla pusslande för alla inblandade att få ihop ett spelschema där alla andra matcher skall in. Men det är så här det är för de stora lagen i Europa när de spelar Champions League och dylikt.

Och som en bonus låter klubbarna Royal League matcherna ingå i årskortet. Då säljer man nog mer kort och får garanterat mer publik på matcherna.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det här låter inte alls dumt faktiskt, frågan är om klubbarna är sugna.

Anonym sa...

Det kan ju inte bli sämre än hur det var sist och om klubbarna kan tjäna pengar på detta så kommer väl inte dom att tacka nej

Yeahns sa...

Men tänk på Elfsborg, stackars Elfsborg!

En god idé javisst!

Anonym sa...

är ni idioter eller?

Geigert sa...

Ibland har du dina stunder Laglund :)

Anonym 23:37: Du hade visst din stund du med... *suck* byt sajt, kom ur garderoben, skaffa en identitet etc etc...

Anonym sa...

Känns ändå inte som det någonsin kan bli stormatcher mellan nordiska lag om dom nu inte skulle mötas i riktiga champions league

Anonym sa...

royal league är och kommer alltid att vara ett fiasko

Anonym sa...

Royal League är en mycket bra idé som borde fungera om det inte var för vädret.
Men frågan jag ställer mig till en "vår" Royal League är hur det ska fungera med dom inhemska cuperna.
Det borde inte vara omöjligt att pyssla ihop ett spelschema med fasta speldagar, ska inte to m Svenska Cupen få det nu?

Anonym sa...

Tanken är god men som anonym 10:33 är inne på, kommer det någonsin att kännas som stormatcher om man möter ett finskt lag i finland? Kommer publiken att vallfärda till arenorna?

Det är självklart att sånt här tar tid att bygga upp, men jag undrar om den tiden finns?

Kanske borde man från svenskt håll satsa på att göra cupen till något bra istället

Anonym sa...

svenska cupen har fått fasta speldagar och allsvenska lag går in i den tredje omgången som spelas lördag den 25 april,

sextondelsfinal spelas onsdag den 13 maj,

kvartsfinalerna spelas fredag 10 juli,

semifinal spelas onsdag den 16 september

finalen lördag den 26 september

Anonym sa...

Tycker RL funkade hyfsatt bra som det var, dock kunde man skippa höstmatcherna och köra igång i februari.

Det stora problemet var att ett flertal klubbar saknade duglig hemmaarena. Självklart måste man ställa krav på att det finns en spelduglig arena i den stad klubbarna kommer ifrån.

Anonym sa...

Angående vädret, Royal League spelades väl vid samma tidpunkt som Uefas Cuper? Om vi nu skall ställa upp i UEFAs cuper så får vi vara beredda att spela matcher i november, december och mars. Annars skall vi lämna WO även till CL och UEFA-Cupen pga att "vi har så dåligt väder då".