lördag 28 februari 2009

Kortsörja i Newcastle

För några år sedan bevittnade jag en match i Gothia Cup mellan ett lag från Venezuela och ett från Norge. Det var sjumannaspel och killarna var i 11-års åldern. Matchen var ganska ojämn då norrmännen ledde stort halvvägs in i andra halvlek. Domaren, som var en gråtinnad gentleman med härkomst från Balkan, var matchens huvudfigur. Med galanta steg, svepte han över planen och gestikulerade med armar och ben på ett bestämt men underhållande manér. Han drog på smilbanden och på planen var det en skön stämning, trots stort underläge för sydamerikanerna.

Plötsligt far bollen över staketet, över en parkering och rullandes ner för en gata. En spelare från Venezuelas reserver kastade sig hejdlöst över stängslet, gjorde ett krumsprång över en liten bäck, sprang ut på gatan och kutade ifatt bollen. Sedan studsade han den ett par ggr och drog i väg en sträckt vrist. Bollen tog en annorlunda skruv och landade i domaren barm, utan att han ens behövde ta ett enda steg.

När spelaren väl klättrade över staketet möttes han av ett "grönt" kort av domaren. Det blev tvärtyst runt planen och samtliga runt om blev förstummade och undrande. Domaren förklarade då för spelaren och deras ledare på knackig engelska att detta var hans sätt att berömma någon. Att det var en domares sätt att tala om att man gjort något bra. Hela området som hade tvärstannat som frågetecken, tittade på varandra och nickade instämmande och vi sken upp igen som solar.


Idag hade IFAB (International Football Association Board), som bestämt över samtliga fotbollsregler i över 123 år, möte i Newcastle, Nordirland där det bl.a. diskuteras att införa ett orange kort med 10 minuters utvisning som följd. Herregud, här har man längtat efter att få till stånd en diskussion om målkameror, tvådomarsystem, offsidekameror etc. för att mer gynna det rättvisa i spelet och de viktigaste besluten och så kommer man med ett jävla orange kort?

Hur skall det fungera då? Jo, som ett mellanting mellan gult och rött kort (smaka på dom kommande bedömningsreglerna) så skall man få orange kort och en utvisning på ca 10 minuter. Straffet skall avtjänas i ett utvisningsbås. Ni hörde rätt, ett utvisningsbås. Nu kommer själva klacken med grejen... Detta har testats med framgång i Vatikanens årliga fotbollsturnering Clercius Cup, där Serie A-domaren Stefan Farina använde denna regel fast med ett blått kort.
Vatikanen? Clercius Cup? Är det föredömmet som man tittar på innan man tar beslut om huruvida en Champions League final mellan Real Madrid och Mancehester United skall avgöras? *suck*
-
Idén kanske inte är dum men vad fasen liksom. Var ligger prio?

Om IFAB tar ett snabbt beslut om att denna regel skall införas direkt, innebär det att de svenska arenorna måste bygga akuta utvisningsbås och vi som ältat just "bås" på Gamla Ullevi fattar med en gång att det inte är ett välkommet inslag. Mest av utrymmesskäl men vi välkomnar givetvis debatten och bloggarna om detta :)


Andra viktiga regelmöjligheter som togs upp på IFAB:s möte:

Ska man få möjligheten att göra ett fjärde byte om en match går till förlängning?
Intressant regel och med tanke på att skaderiskerna ökar markant efter 90 minuters spel så är detta positivt inte bara av sportslig karaktär utan även medicinsk.

Ska en spelare som tejpar upp sina strumpor vara tvungen att använda tejp som har samma färg som matchdräktens strumpor?
Här kommer de viktiga sakerna fram. Självklart skall man ha samma färg på tejpen, annars borde man få livstids avstängning... ;)

Ska halvtidspausen utökas från högst 15 till högst 20 minuter.
Också en regel som man säkert diskuterar pga skador etc. men personligen så lurar ju luckrativa reklampengar i vassen när man får 5 minuter till att exponera saker. Inte så viktig fråga med andra ord.

Ska det införas två straffområdesdomare, utöver huvuddomare och två assistenter?
Nu börjar det likna något men är det tillräckligt? När man väl tar beslutet om mer rättvis bedömning, är detta det ultimata då? Jag är själv mer inne på mål- och offsidekameror som sedan ett s.k. tvådomarsystem kan ta del av när situationen är överspelad. Spela genom händelsen, stanna klockan och gör en bedömning via TV om bollen var inne, spelaren var offside, det var straff eller inte etc. Sen tar man beslutet och blåser mål, offside, straff etc.
-
Kontentan är att IFAB må vara ett hederligt organ med meriter på listan men att utvisningsbås och oranga kort kommer före målkameror år 2009 är ett skämt.
-
Det enda kort man skall behöva införa är just det gröna som jag fick se på Överåsvallen för några år sedan. Det gav ett positivt inslag och beörde många punkter inom fotbollen. Sen att det inte är en direkt regeltolkning under ett grönt kort är ju skit samma.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker dommmarmissar och feldömda offside och mål är en del av fotbollen. Fotboll ska vara en sport som ska kunna spelas överallt med samma förutsättningar. Även om du spelar i tibets div 6 eller på old trafford.

Anonym sa...

Hade samma domare i en korpmatch för x antal år sedan. Min lagkamrat fick på en riktig dönare rätt upp i krysset och nätet stod som en strut. Domaren kommer springande och fiskar efter ett kort i bröstfickan. Min lagkamrat blir tokig och börjar skrika "Vad har jag gjort!" "Ett snyggt mål", sa domaren och drog fram det gröna kortet. 1 sekunds tystnad, sedan asgarv från alla spelare på planen. Härligt!

Anonym sa...

Håll golfen borta från fotbollen! Inga gröna kort!

Holger Hansson sa...

Ett blått och vitt kort finns med. I smurfarnas liga.