tisdag 24 februari 2009

Ingemar Stenmark borde vunnit guldbollen 1978

Vid ett par tillfällen har jag kollat in SVTs tisdagsunderhållning "Mästarnas Mästare". I programmet tävlar avdankade idrottsstjärnor mot varandra i diverse "grenar" och mellan tävlingarna pratar man minnen, detta varvas med klipp från deras karriärer. Favoriten i mina ögon är Tomas Wassberg, mannen som satt och surade i TV och tackade nej till Bragdguldet 1980 i protest mot att någon annan fick bragdguldet året innan (Ingemar Stenmark) och inte den som Tomas tyckte (Sven-Åke Lundbäck.) Skidåkare är väl lite speciella?

Jag funderar på en sak som man allt som oftast läser när någon gjort ett djupt reportage om någon idrottsutövare: Han var också en väldigt lovande hockey/tennis/pingis spelare innan han valde att satsa på sin sport. Och detta är ju ganska intressant. Föds man med gener som gör att man är bra på sport? Vilken gren man än satsar på? Skulle Tomas Wassberg, om han satsat, blivit en bra fotbollspelare? Och tänk om Ingemar Stenmark satsat på fotboll. Herregud vad det hade varit roligt.
-
Aftonbladet April 1974:

I dagens Allsvenska premiär fick vi se den artonårige Ingemar Stenmark göra Allsvensk debut för sitt lag, och som han gjorde det! Ingemar gjorde 2 mål i första halvlek och spelade själv fram till ett tredje. I andra halvlek lyckades ynglingen, med rötter i Tärnaby, göra ytterligare ett mål. I den 78 matchminuten blev Ingemar utbytt och fick mottaga hemmapublikens tacksamma jubel. Vilken debut!

-Ingemar Stenmark, hur känns det att göra "Hattrick" i sin första match i Allsvenskan?
- Jo.....................
- Ööh... Berätta om målen.
- Jo..................... de gick........... i mål.
- Jaha ja.... ööh...... men du, det här måste kännas fantastiskt?
- Jo.....................
- Okej eeh..... men vad fick du för direktiv innan matchen?
- Jo..................... det........ bara å........... spela.
- Jaha.................
- Jo......................

Och tänk om Glenn Hysén gjort en karriär i skidåkning.

- Glenn, silvermedalj på fem-milen, hur känns det?
- Naaaaaaa, körde med lite klistervalla och grejer och staka mig runt.
- Slagen av norrmannen med 13 sekunder.
- Naaaaaaaaaaaaa, det här var kuken, nu får man supa sig full på midsommar

Fyfan, detta landet hade varit mycket roligare att leva i om några idrottsutövare valt en annan sport i sina ungdoms dagar. Men man kan allvarligt talat fundera på om någon valde fel idrott. Vilka har fotbollsverige missat som kunde ha gjort landet till en stormakt i fotboll?
Björn Jilsén?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Haha. Undrar hur en startelva med klassiska skidåkare sett ut? Jag ser Gunde Svan framför mig som en mittfältsmotor och Majbäck mellan stolparna. Problemet med detta lag borde vara bristen på kommunikation mellan lagdelarna :)

Anonym sa...

Jo........ Han är skön stenmark det fins en del material med honom på svt.se öppet arkiv

Anonym sa...

Är det bara jag som tycker att Stenmark på den bilden ser ut som Kalle Svensson?