onsdag 10 december 2008

Den långsiktiga effekten av Bosman

Alla har väl följt snacket och ryktena om Mattias Bjärsmyrs eventuella proffsäventyr. För ett litet tag sedan nåddes vi av uppgifterna om att Mattias inte vill skriva på ett nytt kontrakt med IFK Göteborg, hans nuvarande sträcker sig över nästa säsong. Detta kan ju låta som en slitning mellan två parter, något som många tidningar även skrivit om.

Men allvarligt talat, är det någon som är förvånad? Är det här så jävla konstigt egentligen?

Nej, det här är den yttersta konsekvensen av Bosman-domen. Det här är bara sunda affärer. Mattias Bjärsmyr sitter på utgående kontrakt. Bakom Mattias sitter en agent och rådgivare i Martin Dahlin som skall hjälpa honom att ta nästa steg i sin karriär. Det här handlar självklart inte om klubbkänsla eller slitningar i egna leden.

Tänk er följande två utvecklingar: Mattias skriver inte på något kontrakt, är lagkapten i U21, spelar regelbundet i Allsvenskan under vårsäsongen 2009. Antingen säljs han efter eller före U21 EM eller i värsta fall för IFK Göteborg, om man tänker ekonomiskt, Mattias skriver på ett free-transfer avtal med annan klubb och går gratis efter säsongen 2009.

Eller så skriver Mattias på ett nytt kontrakt med Blåvitt, spelar hela vårsäsongen i Allsvenskan, spelar U21 EM och säljs före eller efter turneringen till ett bra pris då han sitter med kontrakt.

Vilket av dessa alternativ är mest gynnsamt för Mattias Bjärsmyr, Agenten och Köparen? Och vilket är mest gynnsamt för IFK Göteborg?

Liknande fall blir ju allt mer vanliga. Gais förlorade en av sina bästa spelare, Bobbie Friberg Da Cruz, till ett danskt mittenlag utan att få en krona då hans kontrakt går ut i årskiftet. Det här är bara början.

Kärnfrågan är ju om klubben skall låta en spelare som inte vill skriva på ett nytt kontrakt få speltid. För mig känns det självklart att alltid spela med det bästa laget, påskrivet kontrakt eller inte.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Men en kille som bjärs som fått den största delen av sin fotbollskunskap i ifk skall fan ta ansvar för att klubben skall få något tillbaka

Anonym sa...

håller med föregående talare. Man skall betala tillbaka till den som gjort dig till den du är.

Anonym sa...

tror inte det är många spelare som tänker på sin klubb i första hand. Dom flesta ser väl själklart om sitt eget hus först och främst

Lars Haglund sa...

Men är Bjärsmyr tillräckligt bra för att en klubb skall lösa honom från ett treårskontrakt?

Anonym sa...

Är man så DÅLIG så man måste gå som bosman för att bli proffs, då kommer man tillbaka till allsvenskan/norge/danmark snabbare än kvickt!

Anonym sa...

Man behöver väl inte vara dålig för att gå som Bosman? Om klubben du går till erbjuder dig bättre lön eftersom dom slipper betala för att få dit dig.

Gick inte Viktor Elm som bosman? Han är ju en ganska hygglig spelare.

Anonym sa...

En sak som inte spelarna tänker på är risken med att gå till en klubb utan transfersumma. Om den nya klubben inte behöver pröjsa för dig kan de ta in dig på chanskontot och det är lätt att peta dig om du inte börjar kanonbra. Jag tror t.ex. att Zlatan och Berg hade fördel av att ha varit dyra när de kom till Ajax respektive Groningen. Generellt så är man sannolikt bättre scoutad och man får nog fler chanser också. Se bara hur det gick för Vasquez, sitta i Scweiz med noll speltid kan inte vara kul.

Bruce Banner sa...

Utan att känna Bjärsa personligen, så gissar jag att han vill gå nu och inte som bosman alt. skriva på ett klausulkontrakt. Något som Mild av princip inte gör.

Det är nu upp till Dahlin att börja jobba för att hitta en klubb som är beredda att betala vad det kostar helt enkelt.

Viktigast känns nästan att vi skiljs som vänner. Inte minst om man tittar på vår nuvarande väldigt sköna situation med Kalle.

Anonym sa...

Är det inte generellt sett ganska mycket hyckleri när det gäller kontrakt. Man skriver ju på för att visst antal år, efter det så borde man väl vara fri att gå vart man vill. Varför är det alltid så att man lägger skulden på spelaren i såna här fall? Bjärsa tycker jag har skött sig exemplariskt under den tid han varit anställd hos blåvitt. Vill blåvitt sen teckna nytt kontrakt så för man väl acceptera att man får vissa motkrav (klausuler etc).
Sen kan man tycka att det är olyckligt att det blivit så här, men det är ju som sagt en konsekvens av bosman, och inte så mycket att göra åt.

Anonym sa...

Det är lurigt.
Självklart tror jag Bjärsa vill att IFK ska få betalt för honom.
Siktar han på att gå som Bosman och Karl S kommer hem så tror jag inte han får så mycket speltid efter U-21 EM.

Har inte Bjärsa varit proffsaktuell i ganska många år nu?
Börjar han bli nervös att han inte ska komma ut i europa om han skriver på nytt kontrakt?
Hur långt, kort kontrakt är han villig att signa med IFK?
Hur långt kontrakt vill IFK signa med honom?
Siktar han på att gå till Danmark, Norge eller längre söderut?

Mycket frågor är det. Är det kanske läge för IFK att tänka om hur dom ska kunna behålla spelare så att dom får ett slagkraftigt lag i europa.

Anonym sa...

Snart kommer väl spelare att vägra skriva på kontrakt som är längre än 2 år

Anonym sa...

Anonym sa...
Men en kille som bjärs som fått den största delen av sin fotbollskunskap i ifk skall fan ta ansvar för att klubben skall få något tillbaka

den 10 december 2008 21:38



"Största delen av sin fotbollskunskap", tjena, grabben spelade i pojklandslaget när vi hämtade honom från Husqvarna.

Men jag tycker att vi bör bänka honom, speciellt med tanke på hur jävla dålig han var under andra halvan av säsongen.

Anonym sa...

...juniorlandslaget var det till och med föresten.