tisdag 9 december 2008

Vår/Höst eller Höst/Vår?

Om man observerar kartan ovanför så får man en inblick över hur geografiskt Allsvenskans spridning ser ut inför säsongen 2009. Om Gefle hade åkt ut kan ni säkert lätt räkna ut hur kartan hade ritats då. Jag vet inte om detta är skrämmande eller om det är helt okej. Jag kan tänka mig att de flesta spelarna i Allsvenskan inte vill att tex Umeå skall gå upp i Allsvenskan igen.

Jag har länge bollat med tanken på att att Allsvenskan borde spelas höst/vår som alla andra Europeiska ligor, med undantag för Norge, Finland och säkert något land till. Den största fördelen med detta, som jag ser det, är att spelarflytt inte blir lika avgörande. Många Svenska transfers sker under sommarens fönster när de europeiska ligorna rustar sina trupper inför deras säsongsstart. Även om jag inte har statistik på det så tror jag att de största affärerna sker på sommaren. Tex Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg. Visst säljs spelare även under vinteruppehållet men det är sommarens fönster som genererar de stora pengarna. Det känns inte bra när spelarprofilerna sticker under sommaren, när halva säsongenär kvar att spela.

När man pratar om detta så används ofta klimatet som den stora nackdelen för höst/vår säsong. Men med gällande karta kan jag inte se några problem i detta. Eftersom nya Allsvenska arenor växer upp i snabb takt får man också bättre möjligheter att hålla gräsmattorna i trim för en lång höstsäsong. Planvärme och täckplats borde ju vara obligatoriskt för en Allsvensk klubb redan idag. Sen finns det ju konstgräs på vissa arenor och det funkar ju året runt även om det är bedrövligt.

Och för mig känns det som en självklarhet att anpassa sig efter övriga Europas ligor för att nå större framgång i de Europeiska-cuperna. Det är den nionde December idag och jag tittar på Chelsea - Cluj i Champions League på TV.

Och visst känns det som publikintresset sjunker på sommaren? De allra flesta prioriterar väl semestern före Allsvenskan i fotboll?

Självklart måste man ha ett längre avbrott under vintern, men att spela en bit in i December och starta upp igen i slutet på Februari eller i början av Mars känns ju helt genomförbart. Varenda Allsvensk klubb har väl idag möjligheten att träna på en uppvärmd konstgräsplan under vinterhalvåret?

Men nyckeln är väl ändå arenafrågan. Med moderna arenor skulle det här inte vara något problem. Frågan är om lag som Trelleborg, Kalmar och Häcken någonsin kommer att få arenor med ordentlig standard?

Men kommer detta att hjälpa Norrlandslagen? Förmodligen inte, men det fönstret är väl stängt nu?

Jag vet inte. Vad tycker ni?

27 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart höst o vår som alla andra. kan man göra det i danmark kan vi göra det här

Anonym sa...

Det kommer aldrig att hända att det blir höst vår igen

Anonym sa...

Höst och vår om allsvenskan någonsin ska bli slagkraftig igen.

Anonym sa...

Tror också att höst/vår hade gynnat spel i europa, men jag tror inte att det är genomförbart

Anonym sa...

vår höst, funkar bra nu, vem fan vill stå och frysa i december?

Anonym sa...

Gräset i Göteborg håller ju inte ens korpenklass i juli hur skall det funka på vintern

Anonym sa...

Vår-höst. Men korta det meningslösa uppehållet under de få veckor då gräset faktiskt är riktigt grönt, när vädret är perfekt och när folk inte jobbar utan kan åka på bortamatch en tisdagseftermiddag.

Anonym sa...

Klart att fördelarna är många, men jävlar va gött det är att gå endast iklädd matchtröja. Förölad och stå i solgasset.

Istället för att sitta fängslad i skidjackan när man går på fotboll.

Men sommarfönstret är som ni säger alldeles för avgörande. Snart sätts det väl i system att mörka kvaliteten på sina spelare på vårsäsongen, för att kunna ha kvar dem i guldrushen...

Det är inte alltid bra att ha en skyttekung för tidigt på säsongen. Om han inte heter Ingelsten och är iskall på transfermarknaden.

Anonym sa...

Problmet är hur man skall göra ide lägre serierna! Är ju inte direkt så att ALLA lag norr om skån har råd med konstgräs/plan värme!

Anonym sa...

Men norr om Gävle spelar väl varenda klubb på konstgräs? Borde det inte vara billigare för småklubbar med en konstgräsmatta istället för att försöka hålla en leråker spelduglig?

Anonym sa...

Kuba: Se det så här, man dricker öl i sin matchtröja i solen när säsongen drar igång, man biter ihop under den mörka tiden, och när guldet skall spelas hem är det läge att åter stå i solen med sin öl på vårkanten

Anonym sa...

Norr om Gävle spelar inte alla lag på konstgräs... Faktum är att det finns mycket fler konstgräsplaner i Göteborgsområdet än vad det gör norr över.

Den största anledningen till att fotboll ska spelas vår/höst i Sverige är att annars så skulle man vara tvugna att konkurrera med någon sport som kallas för håky (ja jag vet hur det stavas egentligen) och då skulle man tappa ännu mer publik

Lars Haglund sa...

Men att det finns mer konstgräsplaner i Göteborg är väl inte så jävla konstigt, större stad, mer lag, mer folk. Och att slåss med hockeyn ser jag inte som ett problem.

Den stora fördelen med hockeyn just nu är ju arenorna, Scandinavium är ju som ett enda stort MCDonalds, och visst fan är det bekvämt att se på sport i den miljön till skillnad mot Nya Ullevi som IFK o Gais tvingats att spela på under två säsonger.

Anonym sa...

Höst/vår måste ju inte innebära att vi spelar på vintern.

Anonym sa...

Fotbollen kommer aldrig att slå ut hockeyn på vintern

Anonym sa...

Denna säsong pågår SAS-ligan från den 19/7 - 8/12 och sedan 1/3 - 31/5.
Något liknande skulle absolut vara genomförbart i Sverige som allsvenskan ser ut nu.
Visst hur kul är det att frysa röven av sig men titta ut genom fönstret, det är plusgrader och med en bra planskötare så kan det spelas bra fotboll. Det hade varit kul att se spelare som te x M. Berg spela en hel säsong istället för en halv och det hade absolut gynnat svenska lag i dom europeiska cuperna.

Anonym sa...

Jag tror också att spelarna skulle tycka att det vore bättre att lämna sin klubb efter säsongens slut. Och komma in i en ny klubb under försäsong.

Anonym sa...

Om jag säger som så angående konstgräsplaner mistänker att det blev misstolkat. Det är större andel konstgräsplaner här i Göteborg än i norr. uppe i norr finns det kanske en konstgräs plan på tio vanliga medan här känns det tvärtom. Så i divisoinerna under allsvenskan så kommer det aldrig att funka att spela fotboll fram till december. Visst det är inga problem här nere i söder men skulle vara kul å se en fotbollsmatch i Boden nu när det kan ligga en meter snö på backen och vara 15 minusgrader.

Fotboll skall spelas på sommaren tycker att det är sjukt att det har blivit så att det spelas på vintern i resten av europa. Se bara parodimatcherna i holland tex när det snöar och spelarna halkar runt

Lars Haglund sa...

Fast i England tex har man väl alltid spelat höst/vår, och det gäller väl de flesta andra europeiska ligor även om jag inte vet säkert

Anonym sa...

Det internationella fotbollsförbundet FIFA:s president Sepp Blatter föreslog i november 2006 att alla europeiska länders fotbollsserier skall spelas efter kalenderår (vår-höst), och påbörjas tidigast i februari och avslutas senast i november.

Detta hade väl varit det ultimata lösningen att alla ligor i europa spelade vår - höst.

Anonym sa...

Tipskungen/ Men det kommer förmodligen aldrig att hända. VM och EM slutspelen som ligger under sommaren gör att uppehållen blir för långa för de stora klubbarna

Anonym sa...

Nu vet jag att du uppenbart brukar gå på fotboll, men ibland undrar jag om journalister och övriga som föreslår det hä någonsin varit på Match i Mars och November? Och i sådana fall suttit utanför ett pressrum.

Det går att stå ut på läktarna de första och de sista matcherna på säsongen ör att man vet att det snart blir bättre alternativt snart är över, men att lägga fler atcher i november, december, Mars och april framstår som idiotiskt om man vil lha fler åskådare än de allra mest inbitna.

Anonym sa...

Det är ju bara att köra EM- och VM-slutspelen på ett varmt ställe då... Kör det i Australien där det är sommar i december. Man orkar ju ändå inte bry sig om landslaget när Lagrell och Lagerbäck kör sitt sällskapsrese-race!

Anonym sa...

anonym 12.06:
Om klubbarna tänker efter lite så installerar de infra-värme på läktarna, det är inte speciellt dyrt, på så sätt blir det varmt och mysigt på läktarna även i november! :)

Lars Haglund sa...

Jo, de tappra supportrar som gick på supercupfinalen tidigt i våras hade väl det inte direkt mysigt, men som Mik skrev om danska ligan så känns en sådan säsongsuppdelning rimlig.

Och inte var det direkt t-shirt väder när allsvenskan avslutades i år

Anonym sa...

Jag bor i Stockholm och tycker att det är himla käckt att kunna gå på fotboll under de veckor varje år som jag är på semester i Göteborgsområdet. Så behåll vår/höst.

Frågar mig ibland vad vi överhuvudtaget skall i Europacuperna att göra? De håller ändå bara på att förvandlas till klubbar för inbördes beundran - fan, det spelar ju lag i CL som inte vunnit guld i sin inhemska serie på tio år. "Champions" League my ass! Italienarna, spanjorerna, och engelsmännen kan få ha den i fred så länge vi prenumererar på SM-guldet.

Anonym sa...

btw, ang Häcken, såvida inte kommunen sätter kniven i ryggen på Häcken så lär de få en upprustad arena & Kalmar har ju redan börjat tala om en ev ny arena..