söndag 14 december 2008

Domardravel på en söndag...

Detta är några högst personliga reflektioner och bygger egentligen enbart på egna hysteriska utfall i soffan framför TV:n. Kanske det beror på att jag är risig i stridens hetta att bedöma det som händer, men när man sen ser skillnaden på nivåerna och toleransen i de olika ligorna känns ändå min frustration berättigad.

Jag har kritiserat en del Svenska (internationella) domare tidigare och kommer att göra det även här och nu. Med vissa undantag då givetvis. Först och främst så måste vi titta på förutsättningarna. Våra domare jobbar med små ekonomiska medel och därför blir kvaliteten därefter. Vilket avspeglar sig när några av dem kvoteras in i EM, VM och Champions League sammanhang.

När Martin Hansson strutsar omkring i Allsvenskan så funkar det emellanåt men när han drar på charter till Rom, Barcelona eller Kiev med mediokra "linjemän" så strandar de mesta och begreppet "Svensk offside" samt "Våga blåsa straff" får en ny innebörd. Helt plötsligt är Hansson och Co internationella strutsar. Helt plötsligt fegar karln ur och slutar agera med pondus och bara ler så där äckligt in i Del Piero eller Rauls ögon. De assisterande blundar för att göra bort sig och 2-3 solklara straffar rinner ut i sanden på varenda semestermål.




Erik Fredriksson sket ner sig också på den europeiska fronten, flera gånger dessutom och jag tror i min envishet att tack det är vare hans "blunders" som vi kvoteras till gruppspel och inte de stora matcherna, med undantag av Anders Frisk då... Mannen som kunde slicka upp ett välbetalt proffs i brygga med blicken, smajlet och framför allt frisyren. Frisk fick en dänga av "Terror-Tommy" på Stadion och efter det så ändrades hans beteende märkbart. Det fanns inte en Allsvensk spelare som gillade Frisk efter det, fråga Håkan Mild. Men ute i Europa så hade Frisk fått falanger både för och emot. Vem minns inte myntet i Rom eller EM-finalen 2000? Frisk har satt sina spår i Europa, men inte i Allsvenskan, tyvärr.


Peter Fröjdfeldt kan gå in under kategorin "Gott å blandat". Han har den där stålblicken och mindervärdskomplexet och önskan om att det var han som gjorde avspark istället för Totti och DeRossi lyser igenom under den välansade silverlooken. Men Peter skall ha eloge för sin snabba bedömningsförmåga och han steg i graderna i EM senast när Holland gjorde 1-0 på Italien. Hela världen, inklusive undertecknad, skrek offside men det fanns ju en paragraf i domarboken som godkände målet och detta uppfattades av Fröjdfeldt på en 1/1000 sekund. Van Nistelrooy var ju två meter offside men eftersom Panucci hade kravlat sig bakom kortlinjen strax innan bedömdes han som i spel. Det tog ett par minuter och repriser innan de flesta hade accepterat beslutet men efter det var det bara lovord på läktaren, även italienska. Ja, även hemma i soffan också.

Till sist så måste jag bara nämna Efon Ask, en medioker domare från Malmö som fick döma en del internationella matcher men oftast på linjen. Ask hade glimten i ögat och visste hur man skojade med spelarna trota allvaret och denna gången skulle han åka på ett UEFA-uppdrag till Warzawa. Han skulle döma från linjen i en semifinal där Erik Fredriksson tilldelats huvudrollen. Efon hade alltid tyckt att Fredriksson varit en stel och trist typ och detta förstärktes under hela resan och i omlädningsrummet då det skulle pratas engelska enbart. Vår huvuddomare ville anpassa sig och ville språkträna hela resan.


Ask höll mest käften men funderade ändå på att ge tillbaka. Tillfället kom iden 57:e minuten av matchen. Det stod 0-0 i en kokande Polsk gryta med över 35.000 på läktarna, där stadens stolthet Legia Warzawa spelade kvartsfinal. Efon, som för tillfället, befann sig på den "tomma" planhalvan började plötsligt vifta med sin flagga och publik, spelare och funktionärer började uppmärksamma den viftande linjedomaren och petade på Fredriksson samtidigt som de pekade på Ask. Fredriksson fick älga 60 meter bort till Ask där följande dialog utväxlade sig.

EF: What is it?
EA: ...
EF: What is it Ask?
EA: ...
EF: ???
EA: In Swedish!
EF: Vad är det Ask?
EA: Jag undrar bara om du känner till något shysst horhus här i Warzawa??? :)

Fredriksson tappade hakan och lufsade sakta tillbaka till det andra straffområdet och möttes av förvånade blickar. Vad hade hänt? Ingen fick reda på sanningen heller för i matchprotokollt stod det senare att den assisterande domaren upmärksammat huvuddomaren på att hans "klocka" kunde ha gått fel och behövde synkas...

Efon Ask utnämns efter det och även den incidenten när han gav sig själv ett gult kort i en allsvensk match för Klackar och Grejers favvodomare. Ulf "Utta" Eriksson är K&G med...

Jag vet att jag gnäller mycket nu men håll med om att fotbollen utvecklas snabbare än vad en domartrio orkar med? Visst det finns en fjärde man vid linjen och visst har de kommunikation via headset men det räcker ändå inte.


Hur skall vi lösa problemet? En till domare på planen? Målkameror? Offsidekameror? Skall man göra som i NFL att man spelar färdigt en situation, trots en flaggvinkning men tittar på det i efterhand på en TV och tar beslutet efter det? Hur länge till skall vi hemma i Sverige få uppleva dessa erbarmeliga bedömningar av Offsides? Svenska Offsides där den assisterande är så kass att han viftar så fort någon är fri?

Har vi råd med att göra dessa förändringar? Ordet är fritt, bara ni inte gnäller om att vi på Klackar och Grejer är ledsna över att IFK inte har en mittfältsgigant. ;)

Kom tillbaka Ulf "Utta" Eriksson allt är förlåtet.

/Sportchefen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men det är ju också så att domare i sverige inte har headset i alla matcher. Och det var ju en incident i matchen mellan iblåvitt och eelfsborg när domaren inte fattade att ifk ville göra ett byte och istället gjorde elfsborg mål. Trots att blåvitt krossade elfsborg så gnällde rehn efter matchen om detta

Anonym sa...

svenska domare har alltid haft en låg nivå i kunnande. Helt värdelösa om du frågar mig!

Geigert sa...

det som skrämmer är skillnaden på allsvenskan och superettan. de allsvenska domarna är hyffsade (emellanåt) medans den undre divisionen döms av totala katastrofer ibland...

Anonym sa...

Men är det inte så att domarkåren håller samma standard som fotbollen själv? Domarna är bättre i tex England för där är spelarna och ligorna bättre.

Anonym sa...

Du menar väll inte att spelarna i Allsvenskan är sämre än de i Premier League?