onsdag 22 oktober 2008

Så grundlades hatet mot Örgryte IS

Att fotbollsfans ogillar varandra är väl ingen nyhet. Det kanske pendlar mellan gliringar på arbetsplatsen till rent skärt hat riktat mot motståndarna, allt inom ramen för kärleken till det egna laget.

Men det fanns en tid då detta nästan inte förekom. En tid där det var klackarna i taket och heja heja friskt humör. I början på nittonhundratalet dominerade Örgryte IS fotbollen i Göteborg och klubben var förmodligen också Sveriges främsta vid den här tidpunkten. Men detta var ju bara roligt, rentav festligt.

Arbetarna i Annelund tyckte det var så festligt att de beslutade sig för att starta en egen idrottsförening. Efter mycket om och men så bildades IFK Göteborg i oktober 1904, vid ett möte på Café Olivedal. Man slog ihop två klubbar, Idrottssällskapet Kamraterna och Annedals sportklubb.

I och med bildandet av IFK Göteborg uppstod ett slags klasskamp. IFK var ju arbetarnas lag och Örgryte kallades allmänt för “snobbepojkarna” i början på nittonhundratalet. “ I kamraterna var vi arbetare allihop. Örgrytepojkarna var mera bankmän och så där.” sa Henning Svensson som var aktiv i Blåvitt från 1908.

Men 1907 hände något som för alltid skulle grundlägga ett hat mellan IFK Göteborg och Örgryte. Blåvita spelare utgjorde en stor del i ett kombinationslag som mirakulöst nog lyckades få 3-3 mot giganterna Örgryte den 12 maj. Sånt här får ju bara inte hända, hördes från Balders hage och snabbt förberedde man för en revanschmatch.

En tveksam turnering startades, där Örgryte skulle håva in den stora delen av publikintäkterna. När IFK Göteborg protesterade mot detta upplägg gick öisarna direkt till Göteborgs Distriktsstyrelse, en styrelse där “snobbepojkarna” hade stort inflytande, och fick de blåvita spelarna diskade.

IFK som var en nyfödd förening skulle förmodligen gått under om inte Svenska fotbollsförbundet gått in och upphävt diskningen. Hela den osportsliga “affären” exploderade i Örgrytes rödblåa ansikten när pressen och den stora allmänheten ställde sig på IFK Göteborgs sida. Blåvitt vann en stor supporterskara och hatet mot Örgryte var väckt. Den 13 oktober samma år vann Blåvitt för första gången över ÖIS. 87 år senare kommer shejken till ÖIS-gården med väskorna fulla av monopolpengar. Så kan det gå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I ÖIS-led behövs det inte påminnas. Vi vet varför vi hatar er, och det är uppenbart varför.

HATA BLÅVITT!
/ M

Anonym sa...

Historieförfalskning kan ni som inte har någon anrik historia ägna er åt. ÖIS = Sveriges äldsta fotbollsförening bildades av arbetare. Ifk bildades av chalmerister.

Anonym sa...

haha, detta var ju pinsamt att läsa. ÖIS bildades av skotska fabriksarbetare o Wilhelm Friberg. Hatet uppstod när ifk-huliganer sprang in på planen o började slåss med ÖIS-spelare.