onsdag 29 oktober 2008

GAIS laddar för SM-guld

Jag skall inte påstå att jag hade ställt in mig på en höjdarkväll igår på Ullevi när Gais tog emot Helsingborg, men jag trodde och hoppades faktiskt på att Gais skulle göra ett bra resultat mot skåningarna. Men så blev inte fallet. Varför jag hoppades på Gais återkommer jag till.

Under årets säsong så har Gais faktiskt överraskat mig med ett positivt spel. När nya tränaren Magnus Persson tog över laget trodde många att hans skulle frångå Roland Nilsson 4-5-1 uppställning, en uppställning som förvisso sett till att Gais hållit sig kvar i Allsvenskan men som inte sett till att målkvoten framåt har ökat. Men Magnus höll sig fast i systemet och till en början såg det ut precis som föregående år. Men spelet började sätta sig och Gais visade upp ett bra allsvenskt anfallsspel, även om målen inte rullade in. Efter att varit det bättre laget i vårderbyt, var det väl inte helt otroligt att laget vann över IFK Göteborg i höstderbyt.

Men samtidigt som man spelar bra har man förtvivlat svårt att vinna matcher. Det var samma visa igår, man spelade bra men när det var dags för inlägg höll dom sig oftast på marknivå. Som fotbollsfantast lider man när man ser sådant här.

Gais målsättning i år är att hamna på den övre halvan av tabellen. Det är inte försent ännu men i och med förlusten igår så ser det något mörkare ut. Nästa års målsättning är att hamna på en sk Royal League plats, vad nu det innebär, topp fyra antagligen. Året därpå, 2010, vill man vara med och utmana om Guldet. Detta låter säkert trevligt i grön svarta öron, även om jag har svårt att se det realistiskt. Men har inte Kalmar gjort den resan?

I somras gjorde man sig av med en drös spelare, ett bihang som inte tillförde något. In kommer unga spelare och brassar. Gais har lyckats att värva bra spelare på väg uppåt.

Johan Mårtensson har redan debuterat och gjort det bra, en av de bättre igår faktiskt och bara 19 år gammal. Från ungdomsleden har Johan Pettersson skrivit A-lags kontrakt. Den blåvite hjälten Stefan Petterssons son har visat upp en positiv utvecklingskurva och kommer med stor sannolikhet konkurrera om en plats i startelvan.

En annan spelare från ungdoms, Sandeep Mankoo, har en fast landslagsplats i P92 landslaget, och kommer med stor sannolikhet ingå i 2009 års a-lags trupp. Mervan Celik, som debuterat i P18 landslaget, ingår i A-lags truppen och har gjort flera bra inhopp i Allsvenskan. Mervan spelade från start i höstderbyt och Sebastian Eriksson på IFK Göteborgs vänsterback hade fullt upp.

Från Carlstad United värvade man Pär Ericsson, och lånade ut han till Degerfors IF. Tjugoårige Pär gjorde 6 mål på 15 matcher för bottenlaget Degerfors. Pärs övergång till Gais var ju förövrigt väldigt infekterad då ÖIS och Carlstad United var överens om en övergång. Dock skrev Pär på ett treårs kontrakt med GAIS. Klubben har också värvat backen Mikael Dahlgren från Landskrona BOIS.

Inför nästa säsong så är det redan klart att man förlorar Bobbie Friberg och David Durmaz. Engelska klubbar har enligt rykten sneglat på Rikard Ekunde, som i mina ögon är en av allsvenskans bästa försvarare.

Gais satsar ungt. Man får upp spelare från sina egna ungdomslag och man lyckas knyta till sig unga lovande spelare utifrån. Kan detta göra att Gais klättrar i tabellen nästa säsong? Jag vet inte, men jag hoppas det. Och varför hoppas jag det?

Tanken på att Gais skulle etablera sig som ett topp fyra lag i Allsvenskan skulle göra underverk för fotbollsklimatet i Göteborg. Tänk er ett derby som inte bara gäller ära utan också topp placeringar i serien. Att kämpa för SM-guld men också kämpa på allvar om att bli bäst i stan. Om vi nu skall ha fyra lag från Göteborg i Allsvenskan kan väl åtminstonde två av dem vara bra.

-
Men, för att lyckas med detta måste Gais omedelbart göra sig av med Levon Paschayan. Den före detta 200 meters löparen Torbjörn "Grycksboexpressen" Eriksson har redan bevisat det många av oss redan visste när han slutade med friidrott och började att spela fotboll. Det spelar ingen roll hur fort du springer när du inte kan hantera en fotboll.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fan skriver ni om göjs för? Skitlag är skitlag är skitlag

Geigert sa...

anonym: detta är "Klackar och Grejer", ingen enskild fansajt vilket innefattar och innebär det mesta, även Gais... :)

Anonym sa...

Åh fan...visste inte att Steffs pojk lirade med Gais.