fredag 24 oktober 2008

Ivan Eklind - Benitos gunstling

Året var 1934 och den andra VM-finalen skulle spelas i Rom mellan värdlandet Italien och Tjeckoslovakein. Landet var toppstyrt av diktatorn Benito Mussolini och allt annat än seger var otänkbart. I laget hette den stora stjärnan Giuseppe Meazza som senare fått San Siro uppkallad efter sig inför ombyggnaden till VM 1990.

Men i centrum hamnade givetvis en Svensk. Ivan Eklind (född 1905) som förtjänstfullt dömt semifinalen mellan Italien och Österrike (1-0) fick åter förtroendet och matchen som var en jämn historia gick till förlängning vid 1-1. Eklind hade redan under ordinarie tid varit ordentligt hemmabetonad och blundat för solklara straffar för Tjeckerna medens Italienarna fått flera märkliga domslut med sig.

Till slut avgjorde även den Solnafödde rättsskiparen finalen med en tveksamt dömd straff till hemmanationen och Italien tog sitt första mästerskap. Vad den gode Benito hade för känslor för Sverige efter den matchen behöver väl knappast någon förklaring?

Att sedan Meazza borde fått rött kort efter sin fula kapning av Rudolf Kcril i finalen är det ingen iItalienare som minns och man kan ju undra vad som hänt om matchen dömts av en mindre partisk gentleman?

Ivan Eklind fick trots anklagelser från olika håll om att han dömt partiskt i finalen förtroendet i VM-sammanhang flera gånger efter det. I 16 år ytterligare över 6 VM-slutspel mellan 1934-50 dömde han flera viktiga matcher som har satt sina spår i Fotbollens historia. Bl.a den ökande matchen 1938 mellan Italien och Frankrike där Italienarna spelade i sina svarta fascisttröjor, matchen mellan Brasilien och Polen i Strasbourg 1950 där näten vittjades hela 11 gånger och flera andra säregna och omdiskuterade fighter som gett en del bitter eftersmak.

Eklind var en skicklig domare, inget tvivel om det, men att en Svensk har varit inblandad i en sådan misstänkt mutskandal som i finalen 1934 i Rom, har försiktigt blåst förbi och ett svagt mörker har lagts över insatsen på ett Italienskt och snyggt sätt...

Svenska domare har sedan dess satt sina spår i finrummen runt om i världen och vi skall återkomma med fler exempel på huvudlösa, roliga samt en del sköna happenings när de blågula håller i pipan.

Jag kunde inte hålla mig...

/Sportchefen

1 kommentar:

Anonym sa...

Fan va händer... Har slentrianuppdaterat sidan många gånger om dagen i lång tid. Nu exploderar det. Fan va jag gillar det. Keep up.

Krossa Ellos