söndag 26 oktober 2008

(Dick) Last man standing...

I går avslutades Superettan 2009 och på Studenternas spelades det en ganska betydelselös match mellan hemmalget IK Sirius och seriesegrarna Örgryte IS. ÖIS hade ju redan tagit den Allsvenska platsen helgen innan och laget skulle bara "spela av" matchen, ta flyget hem till Öisgården, byta om och sedan ta sig till Restaurang Jungman Janson där de närmaste väntade med fest och underhållning. Det var dukat för party och semester för hela gänget bakom Örgryte efter succéåret och ryggdunkarna väntade förtjänstfullt.

När tränarduon Carlsson/Pringle aviserade startelvan på planet upp så fanns det en baktanke med målvaktsvalet. Dick Last var uttagen för sista gången i karriären och "Sportchefen" ville en avslutande gång känna på hur det var att kasta sig i leran. Succérookien Peter Abrahamsson, som hoppat in och varit grymt stabil, klev artigt åt sidan denna sista gång... Respekt!


Dick och Flöjtfeldt när det begav sig...

Den sista omgången blev dramatisk när Assyriska vek ned sig fullständigt och torskade hemma mot Ängelholm och Brommapojkarna smet förbi efter att ha besegrat Degerfors hemma och tog kvalplatsen. BK Häcken övertygade hemma mot Landskrona (här hjälpte alltså inga mutor) och vann med 4-0. På studenternas fick Last vittja nätet 2 ggr och lagen delade broderligt på poängen... Men för Last var det slut... för gott.

På vägen hem höll Dick ett känslomässigt tal till sina medspelare att nu var det över... Inte ett öga var torrt i bussen, inte en strupe heller för den delen...

Från Munkedal till Örgryte och en jävla massa matcher men mest känd blev han kanske som backup för Ravelli i IFK mellan 1990-96 där knappt en match finns med i protokollet. Han fanns bara där, tillgänglig och i toppform och väntade på sin chans. En chans som aldrig kom...

Men det blev ändå 175 matcher i Allsvenskan med Oddevold, IFK Norrköping och Örgryte samt en proffskarriär i Vejle och efter det har Last har varit Örgryte trogen sedan 2000 och det var väl där genombrottet kom? Då fick han ju vara förstekeeper.

Visst han fick ju starta i en landskamp hemma på Ullevi mot Portugal 2002. Men den har han, liksom vi glömt. Respekt!

Last har redan i år alternerat som Sportchef, vilket värmer mig extra mycket. Alla sportchefer förtjänar extra cred, så är det bara...

En epok går i graven och nu kommer det i Lasts fall handla om hur han skall lyckas signa hem Marcus Johannesson från Djurgården, Jeffrey Auybun från MFF, locka till sig Selakovic och Jonathan Berg, hitta lokala juniorer, jaga Gaisbrassar, äska mer pengar från styrelsen m.m. Låter inte enkelt... Men någon måste ju göra jobbet.

Dick Last, proffsmålvakt 1986-2008, Sportchef 2008-

i rest my case :)

/Sportchefen

Inga kommentarer: