lördag 25 oktober 2008

Erik Fredriksson - Blundade för Diego

VM 1990 i Italien är ett mästerskap som innehöll det mesta förutom mål kanske, för inget mästerskap har varit så lågt frekventerat när det gäller nätrassel som denna sommaren (2,21/match). Vi minns, till viss del med förskräckelse, resultaten 1-2, 1-2, 1-2 mot Skottar, Brassar och Costa Rica och respasset innan slutspelet kunde inte sammanfattas bättre än Glenns kommentar på en parkering i Genoa direkt efter sista matchen...
-

- "Det är ju kuken, nu skall jag hem och supa mig redlös..."


Vad har du i gula påsen Glenn? Klackar och Grejer?



Andreas Brehme avgör VM 1990...


Det var Västtysklands sommar med taktisk finess ledda av Andreas Brehme och Lothar Matthaus på planen och "Kaizer" Franz Beckenbauer som tränare som tog Argentina i finalen efter ett sent straffmål av Brehme i 85:e minuten. Även semifialen mot England var ju straffar som spelade avgörande roll. Denna gång efter förlängning och britternas förbannelse från elvametaren inleddes väl just i detta VM och har sedan dess förföljt dem i de stora mästerskapen.

En liten godis är ju att Gary Linekers prestationer i Italien 90 gjorde att Barcelona bröt sitt avtal med Johnny Ekström man signat innan sommaren och kontrakterade Engelsmannen istället. Johnny fick bråttom någon annanstans...



En frustrerad Diego Armando Maradona

Förutom att Italien skulle bara vinna sitt egna VM så var det ändå Maradona man minns som en ensam kämpe i Argentinas startelva manade på sina kamrater och lyckades nästan gå hela vägen med envis defensiv blandat med brutalt spel och Diegor delikatesser. Att Maradona fick vinna semin mot just Italien hemma på Sao Paolo i Neapel måste nog ändå vara en av hans största dagar i karriären. Lika bitter var finalen för hela nationen Argentina.



Erik Fredriksson

Men åter igen så fanns det en Svensk inblandad i ännu en oförglömlig blunder. Erik Fredriksson (född 1943) var rankad som 3:e bästa domaren i världen och fick förtroendet i Italien i flertalet gruppspelsmatcher. Kartan var utlagd mot minst en semifinal men den 13 juni 1990 på ett kokande Sao Paolo så sprack den drömmen totalt. Argentina hade ju förlorat inledningsmatchen mot Kamerun med 0-1 och var piskade att vinna mot Sovjet (USSR).

Ryssarna var med bra i matchen och tidigt i matchen rann dom igenom och hamnade i Argentinas box till vänster om Goykocheas väntra stolpe. Ett distinkt närskott skulle kanske smitit in men i vägen fanns ju "Guds Hand". Maradona hade förtjänstfullt jobbat hem i eget försvar men skottet tog klart på handen på Diego. Fredriksson stod max 3 meter där ifrån men på något underligt sätt, med betoning på underligt, friade Frediksson till Sovjeternas förvåning. Även Argentinarna var dels lättade men samtidigt glada över missen och kunde sedan genom Pedro Troglio (27) och Jorg Burruchaga (79) vinna matchen och med nöd och näppe komma 3:a i gruppen efter 1-1 mot Rumänien i sista matchen.

Sovjet lämnade in protest som avslogs givetvis, det var ju i Italien och på Sao Paolo med Maradona på planen, vad hade dom förväntat sig?

Erik Fredriksson dömde ett fåtal stora matcher efter detta men man undrar ändå vad det var som hände i Argentinas straffområde en sen sommarkväll den 13 juni 1990 i Eriks huvud? Kollaps eller så väntade en guldklocka?

Jaja, vi jagar vidare på Klackar och Grejer...

/Sportchefen

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den stora svenska skandalen var väl att Glenn Strömberg inte fick mer speltid! Vågar man gissa på att nästa domare till rakning är han från VM 94 som klantade sig mot Argentina?

Anonym sa...

Håller med anonym ovan. Märkligt att Glenn inte fick mer speltid. Jag var då i Italien i 3 veckor och tågluffade runt till de olika VM-städerna. Mötte många förvånade italienare som inte alls kunde förstå varför den i Italien högt respekterade svensken inte fick spela mer. "Strooomberg! Whyyy?" (citat från bartendern på mitt stamlokus i Rimini)

För övrigt anser jag att rätt lag vann VM -90.

Anonym sa...

En liten godis är ju att Gary Linekers prestationer i Italien 90 gjorde att Barcelona bröt sitt avtal med Johnny Ekström man signat innan sommaren och kontrakterade Engelsmannen istället. Johnny fick bråttom någon annanstans...

Detta stämmer förutom att det var fyra år tidigare 1986 i Mexico VM.

Geigert sa...

Du har rätt (anonym), det var -86. Måste fasen bättra mig på årtalen. Sorry.

/Sportchefen