måndag 27 april 2009

Tre Klackar och en Grej: Allsvensk inledningsspecial

Så här när Allsvenskans första sjättedel är avverkad känns det på något sätt bra att få reflektera lite över detta. Och den första sjättedelens första klack går till Gamla Ullevi och Swedbank Stadion. Jag vet att detta är behandlat på alla sätt och vis redan men vad fan, nya arenor är här för att stanna. Om ni känner att den nya glansen falnar så gör som jag, dra till Rambergsvallen på en match och njut sedan extra av de nya arenorna.

Den första sjättedelens andra klack ger jag till Djurgårdens målvakt Pa Dembo Touray. Allsvenskan behöver underhållare och P D T är verkligen en underhållare. Vilka matcher han har gjort i år. När pressen gick på honom efter Hammarbymatchen och sa att "det där första målet skulle du väl ha tagit?", -Naaa, sa P D T, det var ju ett jävligt svårt skott, däremot det andra målet... Ja jösses, frågan är väl om P D T kan toppa detta? Eller som jag väljer att kalla honom, Naa Dembo Touray

Den första sjättedelens tredje klack ges helt utan förklaring till Örebro.

Den första sjättedelens grej är naturligtvis den bedrövliga inledningen av Kalmar FF. Den är så bedrövlig att den nästan är värd en klack, men det kommer aldrig att hända. Visst, Örgryte går sämre men nu pratar vi om regerande mästarna. Kul är det däremot att Nanne varnade sitt lag i Aftonbladets Allsvenska bilaga
om att hamna i en bubbla av nostalgi. Är väl precis det dom har gjort nu? Näst sist i tabellen och deras minnen från allsvenskt bottenträsk och superettan spel har väl aldrig legat dom närmre än så här. Det var tider det.

6 kommentarer:

Backa sa...

"nya arenor är här för att stanna"..., vilken spaning och vilket statement! Har någon påstått att Swedbank Stadion eller Gamla Ullevi skulle rivas strax efter invigningarna?

Jag saknar redan de gamla sanningarna om att "Alla vill ha gamla arenor" och krigsrubrikerna "Klubben vill inte att kommunen bygger ny arena"

När du ändå tränger in i arenafrågan på djupet kanske du kan reda ut hur länge en ny area är just ny?

Kunde även vara intressant att reflektera över vad som krävs utöver en flång ny arena för att besöket skall upplevas som positivt. ÖIS senaste hemmamatch sågs av 3540 pers och GAIS senaste hemmamatch sågs av 4203 pers. Det är varken klackar eller grejer och motiverar knappast den investering som staden gjort för dem. Jag känner supportrar för de nämnda lagen som redan saknar "Tidigare Ullevi" där det inte kändes så folktomt och där det inte kostade en förmögenhet att få se fotboll.

Geigert sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Geigert sa...

Backa: Så länge det fanns en gammal så är den "nya" ny ;)

LEX (Nya) Ullevi byggd 1958...

Fasen, ingen vill väl spela på en gammal träarena längre? T.o.m. Häcken skall ju bygga nytt.

p.s. Gais - AIK i premiären i fjol lockade ca 2500 till "Nya" Ullevi. Hälsa dina polare att om dom längtar tillbaka till den tiden då 97% av läktarna gapade tomt samt de två fåglarna som bodde inne på arenan höjde publiksnittet med 3-4 % varje match, då far dom med osanning eler så är de bara packade. ;) d.s.

0-2 btw till Gnaget och 6 millar till Gais för Halsti den gången :)

Backa sa...

Det var inte Nya Ullevi man längtade tillbaka till utan det Ullevi som stod där Gamla Ullevi nu står. Låt oss kalla den för Billiga Ullevi för att särsklija den mot dagens Dyra Ullevi.

Tror knappast att Häcken skall bygga nytt lika lite som Alianslagen har byggt nytt. Kommunen har byggt Dyra Ullevi åt Alianslagen. Huruvida Häcken får något beror på hur rättvisa kommunen anser att de måste vara i att tillhandahålla lika konkurrensfördelar till kommunens elitfotbollslag. I dagens fotbollsverige är det kommunerna som till största del styr över konkurrensmedlet Arenastandard. I ankdammen Göteborg är det definitivt så.

Jag blir så less på all hyllning till aliansklubbarn för den nya arenan. Mer korrekt hade varit att hylla Göran Johansson & Co som varit så generösa mot tre utvalda klubbar.

Geigert sa...

Gamla Ullevi 15/10 2005: Gais - IFK Norrköping 3-1 Publik: 4181. Skrämmande tomt på läktarna trots avancemang till Allsvenskan... :)

Skämt åsido:

Det är i första rummet viktigt att vi har en arena som är säker, representativ och framför allt rolig att gå på. En arena där du ser bra och är lätttillgänglig. För att dessa kriterier skall hålla måste man riva den gamla och bygga en ny, alternativt spela vidare i bunkern på skånegatan.

Nota Bene: Mölndals kommun har haft ett stående erbjudande till alliansen sedan 10 år där man erbjuder gratis tomt och nästan intill 100% byggpengar. Location skall ha varit i anslutning till Åby och klubbarna har varit positiva.

Men givetvis skall man spela i Göteborg och Mölndalsflirten har påskyndat Göran Johansson rätt rejält när han började inse att hans mandatsperiod skulle ha avslutats med att IFK, ÖIS och Gais flyttade till Mölndal.

Nu skall klubbarna vara tacksamma för att de INTE har sin egna arena utan ta mössan i hand varje gång kommunen kommer på stolt besök.

Kommunen skall vara rätt nöjda över att de besitter Sveriges Fotbollshuvudstad som GT stoltserar sin framsida med varje dag.

Vad jag vill säga är att det är viktigt att alla kliar varandras ryggar och inte slår sig för bröstet och tar äran själv.

Anonym sa...

Å andra sidan hade ju blåvitt som är de enda som förmodligen drar strax över 10.000 till skitmatcher på DNA kunna sköta arenan för att sedan "hyra ut den" under derbyn till de andra allianslagen, som sedan kan spela sina vanliga matcher på Kvibergs konstgräs/Ruddalen/Backavallen/Valhalla eller någon annan lämplig plats.