söndag 23 november 2008

Röde Ruben - försvarare med Klackar & Grejer

Året är 1983 och Sveriges förbundskapten Lars "Laban" Arnesson har problem. Efter att landslaget misslyckats med att ta sig till VM slutspelet i Spanien föregående år måste något drastiskt hända. Laban känner sig jagad, pressen och det fotbollskunniga svenska folket följer varje steg han tar. Landslaget måste kvalificera sig till EM-slutspelet 1984. Jobbet som förbundskapten är inte lätt.

Men en positiv och rolig del av jobbet är att ringa nya spelare och berätta att de blivit uttagna till landslagsspel. Den här eftermiddagen är inget undantag. Laban snurrar på kobra-telefonens nummerskiva. 0 - 3 - 1... Signalerna går fram och Laban väntar på svar och får det.

- Ja det är Ruben, hörs i den gigantiska telefonluren.
- Hej, det här är Lars Arnesson, Laban du vet, Förbundskaptenen i fotboll, säger Laban med sin gladaste röst. Det blir tyst i andra änden, lite för tyst tycker Laban.
- Jaha, hörs Rubens röst genom telefonen.
- Eeh, jo, du, Hej Ruben, jag tänkte bara ringa och meddela att du blivit uttagen till spel i landslaget, fortsätter Laban, med en röst som kanske låter ännu mer positiv.
- Nej tack, säger Ruben och i telefonen hörs ett klick.

Sverige tar sig inte till EM 1984, inte till något annat mästerskap heller under Labans tid.

Nu hävdar inte jag att det var tack vare att Ruben inte var med i landslaget som det gick som det gick. Eller att han är Klackar & Grejer bara för att han tackade nej. Ruben var också en jävel på att spela fotboll. Och man har inte sett något, om man inte har sett Rubens löpningar över planen. Det ger självklart en plats i elvan.

ELVAN
-
Målvakt: Jorge Campos
Försvarare: Ruben Svensson, -, -, -
Mittfält: -,-,-
Anfall: -,-,-

5 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt den här artikeln hos Der Spiegel om 1982 års cupseger som jag ramlade över av en annan anledning ikväll, så tackade han nej av politiska skäl.

På tyska

"Översatt" till svenska

Anonym sa...

Kul, och ett bra val! Spekulerade själv lite i om Rus skulle komma med. Minns bl a hans speciella stil när han nickade - med sina "vikta" lite pinniga ben. En stor IFK-profil både på plan och som assisterande tränare.

Anekdot från Derby: http://www.svenskafans.com/grusplan/bk_derby/artikel.asp?id=169678

+

Slutet av följande artikel ger lite Wassberg-vibbar:

http://www.aik.se/fotboll/aikindex.html?/fotboll/ar/1983/19830523.html

Anonym sa...

länken fick visst inte plats...här är den i "avhugget" skick så får ni klistra ihop den själva...

http://www.aik.se/fotboll/aikindex.

html?/fotboll/ar/1983/19830523.html

Lars Haglund sa...

Det är ju helt klart möjligt att han lade sina politiska åsikter i sitt resonemang kring landslaget. Ruben var ju inte den som försökte dölja detta utan tvärtom gick in i livliga debatter så fort det kom på tal.

Något som däremot kommit lite i skymundan när det gäller blåvita dragningar till kommunism, är att Torbjörn Nilsson tydligen blev uppringd av VPK och blev tillfrågad om de fick använda en bild av Torbjörn i en kampanj och Torbjörn svarade tydligen ja.

Har inte sett den kampanjen dock, någon som har sett den och kan bekräfta?

Anonym sa...

Sicken start, nu längtar man efter att få skåda vilka mittbackar som är klackar & grejer.

Vill nominera: Tony Adams

Tänk att vinna 10 titlar när du ständigt spelar bakfull, är långsam, oteknisk samt trög i både skalle och vändningar.

Detta måste vara klackar & en jäkla massa grejer