lördag 29 november 2008

På dalafronten intet nytt

Detta är mitt andra inlägg här på Klackar & Grejer. Jag fortsätter att syna Sveriges hålor för att hitta nya städer och lag som jag kan analysera och inte minst klanka ned på.

Denna gång tänkte jag lyfta fram dalarna. Vad har Dalarna bidragit för fotbollen de senaste decenniet egentligen? Inte speciellt mycket faktiskt.
Dalarna har historiskt sett i stort sett bara haft ett lag att tala om, IK Brage.
1993 åkte Brage ur Allsvenskan och har inte tagit sig upp sedan dess. Däremot så har de varit nere I Sveriges fjärde bästa serie (div. 2) och harvat ett par gånger.
Det känns som att Brages tänk är lika föråldrat som deras arena, Domnarsvallen, men nu ska det tydligen bli uppryckning. Vallens träbänkar ska bytas ut mot stolar och gräset ska bytas ut mot konstgräs (vilket såklart inte är en förbättring). Förhoppningsvis så kanske de gör en rejäl inventering i laget också så kanske de kan komma upp i sin forna glans.
IK Brage är annars känd för sin förtäffliga scouting. 1986 så hade de chans att värva en viss Hristo Stoichkov men tackade nej till honom, för vem behövde Stoichkov när de hade Göran "träbenet" Arnberg i laget? 8 år senare blev Stoichkov skyttekung i VM.

Jag vet inte om Brage någonsin kommer att komma upp i Allsvenskan igen, däremot är det ett annat dalalag som ser mycket intressant ut, nämligen Dalkurd FF.
Klubben etablerades år 2004 då herrlaget började i division 6. För varje säsong de spelat så har de klättrat i divisionerna. Säsongen 2009 så kommer de sålunda spela i Division 2 (norra svealand) och det ska bli mycket intressant att följa detta lag. Laget är likt IK Brage från Borlänge och kommer inför denna säsong att dela Domnarsvallen. Om jag skulle tippa så skulle jag även tro att de delar division år 2010. Laget har totalt förlorat 3 matcher på 4 år, det kan man inte annat än imponeras av. I division 3 vann de alla sina matcher förutom en.
Laget är sponsrad av i stort sett varenda pizzeria i dalarna och har haft semiproffesionella spelare ända sedan laget startades. Istället för att prata om att "etablera sig" i serien så siktar Dalkurd redan nu på att ta steget upp till nästa division. Så skönt med lite osvensk attityd från Sveriges sköte, Dalarna!

/T. Tegnér

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hört att PKK sponsrar Dalkurd ff med pengar.

Anonym sa...

Kan berätta för dig att en av lagets viktigaste spelare, Bulut Bahceci har lämnat Dalarna för att bosätta sig i Skåne. Kommande säsong kommer han att spela i IFK Osby.

Anonym sa...

Brage var väl ändå inte i AS 93?

Anonym sa...

Jo Brage var där och fick ihop hela 16 poäng under säsongen. I och med det så åkte de ut tilsamans med Örgryte