torsdag 6 november 2008

Är Bobbie klackar & grejer?

Det är inte bara Niclas Alexandersson som tackar för sig på söndag. På söndag spelar Gais mot AIK på Ullevi och då gör Bobbie Friberg DA Cruz sin sista match i grönsvart, åtminstone på ett tag. Bobbie drar västerut ut, hela vägen till Danmark och Randers FC.

Jag vet inte, men nog är Bobbie lite klackar & grejer. Inför den här säsongen var han yttermittfältare och sprang och sprang. Efter “Halsti-affären” blev han mittback och nyförvärvet Björn Andersson, som värvades som mittback, blev forward.

På tal om “Halsti-affären” så sägs det att Malmö egentligen ville ha Andreas Tobiasson, men Gais prislapp var för hög. Synd för Andreas som btw är son till min idol Ove Tobiasson, målvaktstränare i IFK Göteborg. Ove blev min idol efter att han hoppat in i målet i en Europa cup match på åttiotalet när Wernersson kastade in handduken. Det var en match att minnas det.

Men nu skulle det ju handla om Bobbie. Inför årets säsong blev Gais a-lags trupp hel-proffs, oklart hur dom egentligen hade det året innan. Resultatet av detta blev morgonträning, något som Bobbie såg fram emot med fasa.

Läste en intervju med Bobbie för ett tag sedan där han på frågan: Vad tror du kommer stå i historieböckerna om Bröderna Friberg om tio år? (Bobbies bror Johan spelade också i Gais förut men lånades ut till Frölunda och försvann, oklart vart.) Bobbies svar: Dom kunde ha blivit något. Det är klackar & grejer.

Funderar lite på det och undrar vad som hade hänt om Bobbie fostrats i Blåvitt eller någon annan toppklubb. Hade han blivit bättre eller sämre? Är omgivningen lika viktig som träningen?

Och det resonemanget kan man ju lägga på många spelare. Och varför spelar inte Andreas Tobiasson i IFK Göteborg? Eller Torbjörn Nilssons son? Är oket efter fäderna för tungt att bära? Det funkade ju för Glenn Hysén? Roland Nilsson hade väl sin son i Blåvitt ett tag, men han har tydligen dragit till Helsingborg, sonen alltså.

Men hur som helst, Bobbie som mittback har funderat grymt bra. Och nu skall han till Randers FC där John “Faxe” Jensen skall bli ny tränare. Minns än idag när Faxe dundrade in 1-0 mot Tyskland i EM-finalen 1992 på Ullevi. Ojojoj, vilken fest det var. Tror knappast att vi får uppleva något sådant på Ullevi, eller i Sverige, någon mer gång.

Det finns en Gais-Blogg som heter Bobbie till VM 2010. Känns väl inte helt aktuellt men vem vet. John “Faxe” Jensen som tränare, bara en sån sak. Bobbie och broder Johan var på Kap Verdes landslagssamling förra året och "kämpade" om en plats i laget, och det, om något är ju helt sjukt.

Inga kommentarer: