lördag 29 november 2008

Hård, Hårdare, Hans Peter Briegel


Klackar och Grejers elva har ju visserligen redan fyllt backlinjen men Laglund efterlyste ju ytterbackar med potential till laget. Låt mig få erbjuda ett kraftpaket som kanske skulle platsa på bänken i alla fall. Bänken ja? Vem i helvete kommer att coacha detta laget? Tord Grip? Eller kanske så faller min reserv in i den parollen då han har en gedigen och hårdför lista att erbjuda efter sin sportsliga karriär...

Den 11 oktober 1955 föds Hans Peter Briegel i Rodenbach, Västtyskland. Han fullgjorde skolan men lade all tid på att bli en atlet av rang. 10-kamp var det som gällde och han hoppade t.ex 7.50 i längd och var urstark i löpgrenarna. Men han hade problem i kastgrenarna och höjdhopp så vid 17 års ålder lade han spikskorna på hyllan och hängde med en kompis till FC Rodenbachs fotbollsträning istället.

Det tog 2 år innan hans tränare insåg vad som höll på att ske men då var det försent. Erik Ribbeck, FC Kaiserslauten hade redan hittat detta paket. Briegel användes i anfallet som centertank men omskolades av senare av Ribbeck och den 10 april 1976 fick han debutera i hetluften i 4-3 segern över Bayern Munchen. En saga hade börjat när ytterbacken inledde sin nyvunna karriär som fotbollsspelare.

Fysiken och de stenhårda närkamperna blev hans adelsmärke och att HPB alltid lirade utan benskydd är ju bara det klackar och grejer.

Det blev 240 matcher i Bundesliga och otroliga 47 mål innan flyttlasset styrde mot Italien. 4 år totalt i Verona och Sampdoria (106 matcher, 21 mål) blev det innan dobbarna hamnade på sofflocket... Debutsäsongen i Serie A 54/85 i Verona blev en enorm succé och en personlig peak des då laget tog scudetton och han själv blev belönades med "Der Fussballer des Jahres" hemma i V-Tyskland.
-
1979 fick Briegel chansen i då världens bästa landslag, Västyskland och facit blev på de 79 matcher (4 mål) 2 VM-silver, 1 EM guld och 1 EM-silver. Hans spelstil var förknippad med stenårda närkamper, en brutal kondition kombinerad med ett målsinne som var ganska unikt för en f.d. friidrottare som sprang på linjen.


Tränarkarriären tog överhand och Briegel hamnade i Turkiet 1999 efter några läroår hemma i lägre divisioner. Om spelarkarriären var stabil och pålitlig med framgångar så var hans tränarsysslor brokiga och fyllda med skandaler. Mellan 2002-2006 tog han över Albaniens landslag och den trippen slutade i att hans privata ekonomi blev inblandad i finansiella trubbel. Senast Briegel sågs vid en sidolinje var åter igen i Turkiet, Ankargucu men numera är han arbetslös.

Jag lägger inga aspekter på hans tränarkarriär, förutom att den säkert var nog ganska spännande bakom lykta dörrar, utan bara återkommer till hans aktiva sysslor. Hans Peter Briegel var ett svin att möta och det small i varje närkamp i 90 minuter. Vann du en duell mot honom och fick ett par meter så jagade han ikapp dig med en perfekt bensax som hade fått Bergomi att bli grön av avund.

En av de mest berömda matcherna som selats i VM var den mellan Västtyskland och Frankrike i semi 1982. Matchen innehöll allt och avgjordes på straffar till Tyskarnas fördel. Observera det som hände i den 57:e minuten då Toni Scumachers utrusning inte renderade ens till en frispark men det skall jag återkomma till en annan gång...



Här har du en bänknötare i elvan som är redo att dra ner strumporna och gå in i striden vilken sekund som helst, Laglund. 7,50 i längdhopp... herrejävlar.

Hård, hårdare, Hans Peter Briegel

/Sportchefen

Inga kommentarer: