lördag 29 november 2008

Så här slutar Allsvenskan 2009

En bild som den ovan kommer aldrig att tas igen. Kalmars SM-guld är deras första och säkert finns det möjligheter för dem att ta ett till, men det lär dröja, 20, 30, 40 år tills dess. Efter att ha kännt lite på de Allsvenska klubbarnas nuvarande status har jag med visst besvär kommit fram till hur nästa års serie slutar. Om förutsättningarna för något lag förändras, förbehåller jag mig rätten att ändra på mitt tips fram tills dess att serien drar igång.

ALLSVENSKAN 2009

1. IFK Göteborg: Kanske Sveriges mest ointressanta lag när det gäller silly season. Detta gör dock att jag tror på laget inför nästa säsong. Det unga gardet med Robin Söder i spetsen har fått en säsong på sig att växa in i Allsvenskan. Jakob Johansson, Erik Lund och Sebastian Eriksson kommer att gå ut till match nästa säsong med allsvensk rutin. Mycket hänger dock på att man inte får förlora fel spelare. Mest fel vore det om Kim Christensen stack. Men just nu känns Blåvitt som självklara guldkandidater på den nya arenan.

2. IF Elfsborg: Är numera alltid en kandidat till guldet. Och man ligger enligt uppgift i fas med värvningsarbetet, både in och ut. Mycket hänger förstås på Svensson och Ishizaki, de både tycks dock ha en förmåga att skada sig med jämna mellanrum. Lägger också ut en varning för Gaisarnas gamle gunstling James Keene, jag tror att han kommer att leverera nästa säsong, kan vara en skytteliga vinnare. Ryktas om Martin Ericsson.

3. Malmö FF: Urusel säsong i år. Tränare Nilsson och Gren fick nog ett ganska bryskt uppvaknande efter sin tid i Gais. Dock verkar det som om de får fortsatt förtroende i det annars så "tränarsparkande" Malmö FF. Nu vet tränarparet hur det är att träna Malmö. Förlorar stor offensiv kraft om Toivonen försvinner men bland fansen ryktas det om Sharbel Touma och Daniel Nannskog. Ny arena och en trupp som borde placerat sig på en tredje plats i serien redan i år. Kan utmana om guldet.

4. Halmstad BK: Efter att jag läst det långa reportaget i tidningen Offside fick jag känslan av att Halmstad är på gång igen. Det var ju lite det reportaget handlade om så det var väl inte så konstigt, men nog ligger det något i det. 2009 är Halmstads år, kanske. Fansen suktar efter proffsen Mikael Nilsson och Petter Hansson.

5. AIK: Fullständigt kaos har pågått runt Solnaklubben. Norling är borta och till följd av detta även Rit-Ola. Ny tränare blev Mikael Stahre som snabbt fick ett gäng, relativt okända nyförvärv på halsen. Dock tror jag att AIK lyckas resa sig ur detta, åtminstonde på fotbollsplanen. Känns som om AIK blir stockholmslaget NR:1 nästa säsong.

6. Helsingborg IF: Allt kretsar som vanligt runt Henrik Larsson. Henke förhandlar tydligen just nu med Helsingborg även om inget konkret "läckt" ut om de samtalen. Henrik är enligt mig en av Sveriges bäste spelare genom alla tider. Och visst har han visat sina kunskaper under säsongen, men nog är det väl så att det märks att han inte är lika dominant längre? Fortsätter han att spela för Helsingborg handlar det såklart mycket om vem han spelar med. Unge Rasmus Jönsson visade framfötterna under säsongen och är på stark uppgång.

7. Kalmar FF: Mästarnas mästare för första och enda gången. Kalmar skaffade sig ett ordentligt försprång under första delen av serien i år. Andra hälften hackade det rejält i maskineriet. Tappar lagets kanske viktigaste och bäste spelare, Viktor Elm. Norrmän och Holländare rycker i Patrik Ingelsten. Tror på rejäl bakfylla för smålänningarna under 2009.

8. Djurgården IF: Tränarbyte och ett avsked av Super-Bosse har lämnat djupa spår i Djurgården. Gick fullständigt under isen denna säsong. Med skadeproblem och annat,(nyförvärv som inte levererar) rasade laget fullständigt ihop och hamnade på en generande 12 plats. Ryktas om att Zoran Lukic skall tillbaka som huvudtränare. Om så blir fallet kommer Djurgården att falla på min lista.

9. Hammarby IF: Har inget riktigt grepp på klubben. Kommer Rami Shabaan tillbaka i gammal god form? Vad är Ramis gamla goda form? Gjorde ett par riktiga kalkoner innan han blev skadad och försvann för hela säsongen. Rykten säger att värvningen av Rami gjorde att Hammarby inte kunde värva ett par spelare man var intresserade av, bla lovande Johan Mårtensson som istället gick till GAIS. Nej tror på samma visa som ifjol.

10. Örebro SK: Ett lag som känns självskrivet i den nedre regionen. Lika självklart är det för mig att Örebro klarar sig kvar i Allsvenskan. Dock tycks man lyckats med att bygga ihop en hygglig stomme. Placerade sig på en för klubben fantastisk 7 plats efter årets säsong. Men inget banbrytande att skriva hem om.

11. Örgryte IS: Här gäller allt eller inget. Skall man klara sig kvar måste man hitta en perfekt lekkamrat till Marcus Allbäck. Marcus kanske har sina allra bästa år bakom sig men han är ändå en av Allsvenskans bästa anfallare. Men ensam hjälper det inte. Örgryte letade och tros nu ha hittat den perfekte medspelaren till Markus (enligt plånboken iallafall). Mer om det i ett kommande blogginlägg.

12. Trelleborg IF: Tråkiga Trelleborg som det sägs. Ett lag utan spelare som sticker ut, dock lyckas man år efter år att svetsa ihop en grupp som med gammal hederlig kämparglöd klarar sig kvar och är en ömmande nagel i ett flertal Allsvenska ögon.

13. GAIS: Magnus Pehrsson verkar ju vara helt förlorad för grönsvart. Samma Pehrsson som knutit upp unga lovande spelare till föreningen. GAIS letar ny tränare men jag tror att det inte spelar någon roll vem som kommer in. Magnus har ägnat sitt enda år i GAIS till att nöta in en ny spelidé, en spelidé som sakta men säkert har gjort laget försvarsstarkt och även fått en offensiv som är helt okej. GAIS nyförvärv är scoutade och kontrakterade för att kunna gå in i denna spelidé. Och hur skall man göra nu? Vem vet? Jag tror inte att man åker ur Allsvenskan men jag tror att man får stora problem. Gissar på att flera tongivande spelare lämnar under säsongen.

-------------------------------------------------------------------

14. Gefle IF: Ligger risigt till att halka nedåt på denna lista och för alltid stänga det Allsvenska Norrlandsfönstret. 13 plats efter årets säsong. Tror inte att det blir bättre nästa år.

-------------------------------------------------------------------

15. BK Häcken: Ett fjärde lag från Göteborg och utan tvekan det sämsta av de fyra. Kan förvisso överraska men jag tror inte att den kapaciteten finns i klubben redan nästa år. Men man lyckades med att skriva kontrakt med den finska ligans bäste spelare Dominic Chatto. Skall tydligen flytta sina matcher till Nya Ullevi, då man vill rusta upp Rambergsvallen inför säsongen 2010.

16. Brommapojkarna: Har inte satt mig in så mycket i BP ännu men jag förutsätter att laget hamnar sist. Eloge att man tog sig upp i Allsvenskan igen, på Ljungskiles bekostnad.

---------------------------------------------------------------------

Självklart har jag studerat vissa lag mer än andra, så är det bara. Men tro mig, så här slutar Allsvenskan 2009, om inget annat händer i klubbarna innan serien drar igång nästa år.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Antar att du håller på kräkvitt, bra lista förutom att Malmö tar guldet redan nästa år

Anonym sa...

Elfsborg åker ut, elfsborg åker ut, elfsborg åker ut, och taco han är slut

Anonym sa...

Nämn en tränare som MFF sparkat!

Anonym sa...

Blir inte så trovärdigt när du slänger ur dig "tränarsparkande Malmö FF", vilka tränare har sparkats i MFF de senaste 10-20 åren???

Anonym sa...

Nä, och det blir inte bättre av att du har en bild på pokalen för svenska cupen när artikeln handlar om allsvenskan..

Anonym sa...

Om Andreas Eriksson i BP får vara hel hela säsongen finns inte en sportslig att de åker ur. Han blir dessutom årets utropstecken i allsvenskan.

Anonym sa...

ÖIS före Häcken? Upp till bevis, tack.

Anonym sa...

Malmö har väl sparkat varenda tränaren sen Madsen tog över?

Anonym sa...

Åkeby fick väl sparken och visst tog han över när Tom pral fick gå?

Lars Haglund sa...

Jag är väl medveten om att bilden är från cupen förra året. Det var mer för att visa bröderna Elm än att symbolisera hela allsvenskan.

Men faktum är att jag sökt över hela nätet efter liknande bilder från Kalmars sm-guld firande men inte hittat något, det är som om ingen bryr sig...

Anonym sa...

Prahl fick inte förlängt sitt kontrakt.

Åkeby hade ett 2+1årskontrakt där MFF inte valde att utnyttja det tredje optionsåret.

Så några sparkade tränare har jag svårt att hitta ?

Anonym sa...

Anonym 12:44 Dom fick sparken alltså

Anonym sa...

Ganska trovärdigt, men jag tror Trelleborg kan överraska och hamna bland de sex främsta. ÖIS o Gefle åker ur!!!