fredag 22 februari 2008

Vår nästa motståndare. Elfsborg/Borås

Året var 1622 och Gustav II Adolf var på väg med hela sitt hov till Göteborg för festligheter. Med i följet var de obligatoriska ockrarna som gjorde vad de kunde för att sälja "kvalitetsvaror" till det kungliga följet. Efter lång irritation fick kungen nog och skrek ut med sin mäktigaste stämma. "Stannen upp här era nesliga varukrängare, den här platsen skall för alltid vara eder, och här kan ni sälja ert gods för all framtid! Lämnen oss nu i fred och i visshet edra sablans mors knallare!" Med denna kungörelse hade Kung Gustav II Adolf skapat Borås och även deras nya smeknamn Knallarna.

Man har försökt att bränna ner staden fyra gånger sedan dess, 1681, 1727, 1822 och 1827. Efter den sista branden beslöt Sveriges allra flesta medborgare att helt enkelt strunta i staden.

Stadens främsta exportvara består i kataloger, Hobbex och Ellos är de främsta. Borås största attraktion är Djurparken, även känd som Sveriges första Afrika???. Ett typiskt exempel på märkliga och oförklarliga saker som kommer ifrån Borås kan man nämna Shirley Clamp.

Den 26 juni 1904 bildades av misstag fotbollsklubben Borås Fotbollslag, man döpte snabbt om sig till IF Elfsborg.

Redan tidigt i sin politiska karriär gick förre statsministern Ingvar Carlsson ut och gav Elfsborg sitt stöd och detta var något Sveriges övriga fotbollsföreningar jublade över.

Laget och dess fans klär sig helst i en gulaktig nyans, enligt ryktet för att påminna varandra om Solen som aldrig tycks skina i Borås. Ett annat kännetecken för Borås och dess fotbollsfolk är deras förkärlek för karaoke på halvtaskiga Tacobarer.

Och nu är det så att detta kanariegula folkslag kommer till Göteborg på tisdag för ett möte med IFK Göteborg. Hoppas att ni kommer, det kan bli trevligt.


1 kommentar:

Bruce Banner sa...

Trodde Borås djurpark var mest känt för djurplågeri.