fredag 15 februari 2008

Blåvita platser som förändrat världen-Del1 Torsby

Att Torsby för alltid kommer att vara en plats starkt förknippad med Blåvitt är det väl ingen som tvivlar på. Säg den ängeln som inte kan peka ut tre stora profiler ifrån den lilla värmländska byn med blåvit anknytning. Hur kan det då komma sig att denna lilla ort fostrat sådana talanger?

Nu skall alla veta att det är inte bara till IFK Göteborg man har levererat talang.


Patrik Bodén (satte världsrekord i spjut och behöll det i flera dagar)
Mikael Löfgren (framstående skidskytt)
Conny Evensson (Hockeytränare som tydligen spelat en stor del i Frölundas (Hockey) framgångar)

Och kanske framförallt poeten Bengt Berg, (kan inte bevisa släktskapet med M och J Berg men undersöker detta fortfarande). Bengt Berg har gett ut en stor mängd böcker.

I urval:
Katta är som Leeds 1979 (läs: Fotboll)
Den blå containern 1982 (läs: Tränartrions hydda på Kamratgården)
Termos 1987 (läs: Tränings lägret i England
)
Om världen inte fanns 1997 (läs: Mats Persson)
Nio röda rosor i Reykjavik 2003 (läs: Ragnar och Hjalmars familjer)
Värld 2004 (läs: Champions League 2008)


Den som kan läsa mellan raderna förstår att det även här finns anknytning till IFK Göteborg.


Men Torsby är så mycket mer och är värd ett besök. Man stoltserar med världens längsta skidtunnel (1,3 km lång). Ett besök på Torsbys Fordonsmuseum är väl värd inträdet. Numera är det även lätt att flyga till Torsby då det avgår två reguljär flyg dagligen mellan Arlanda och Hagfors.
Varje år arrangerar Torsby IF "Svennis Cup" för ungdomar.

Under mitt grävande efter information, Wikipedia, om Torsby stöter jag helt plötsligt på nyheten om att Svennis egentligen är finsk!


"Likt många i norra Värmland är han ättling efter inflyttade finnar som kom till området på 1600-talet, såkallade svedjefinnar från landskapet
Savolax i Finland. Han är bördig från den finska släkten Suhoinen. Savolax (finska: Savo, latin: Savonia) är ett historiskt landskap i östra Finland. Innan Finland betraktades som en enhet var detta ett eget område mellan Egentliga Finland och Karelen. Landskapets område motsvarar de nuvarande landskapen Norra Savolax och Södra Savolax."

Sitter och funderar på det här ett tag och inser att bitarna börjar att ramla på plats och nu inser jag att jag borde skriva om mitt möte med Svenninen.


Inga kommentarer: