måndag 18 februari 2008

Il Professore

Den 31 oktober 1922 föddes Barbara Bel Geddes, mer känd som miss Ellie i tv-serien Dallas, i USA. Två år tidigare, på samma dag, i Gårda, föddes Gunnar Gren, som längre fram i den här lilla berättelsen kommer att kallas Il Professore.

Gunnar Gren började att sparka boll i Gårda BK, men 1941 drog han på sig den blåvita tröjan för första gången. Gunnar Gren blev blåvitt trogen i 8 år och under denna period byggde IFK Göteborg upp den liraren som senare kommer att kallas för Il Professore.

I IFK Göteborg vann han Sm-Guld (säsongen 41-42) och han vann den allsvenska skytteligan 1949. Året innan vann han OS-Guld i London. Gren själv gjorde 2 mål mot Jugoslavien i finalen som spelades på Wembley Stadium och slutade 3-1 till Sverige. OS-finalen beskrivs som den tuffaste match ett svenskt landslag någonsin spelat. "I Sverige beklagade man sig efteråt över jugoslavernas fula spel med armbågar och efterslängar, medan man i Jugoslavien kallade svenskarna för fascister och gangsters som vunnit matchen med domarens hjälp." Sveriges 2-1 mål gjordes av Gunnar Nordahl och med i OS-truppen fanns även Nils Liedholm. Trion skulle senare försvinna till det Italienska proffslivet och bilda den fruktade trion Gre-No-Li. Men det är ju en helt annan historia som jag tror att Kristina Kappelin kan berätta mer om.

Nu handlar det om Gren som blåvit spelare. Gren var en lirare och hans meriter i IFK Göteborg är det få som kan skryta med. Ur ett historiskt perspektiv är det härligt att skriva, 1946 fick Gunnar Gren ta emot guldbollen, och han var den första någonsin som tilldelades detta pris och han spelade i IFK Göteborg.


Vad det gäller Svenninentexten så är det på gång, det visaar sig att jag inte riktigt är färdig med min inre bearbetning efter mitt möte med Svenninen i Manchester. Men det kommer att bli bra, Alex Ferguson är med på ett hörn också.

2 kommentarer:

Frankie sa...

Folket kräver Laglund på BaraBen.com!

Anonym sa...

ingen kräver Laglund på baraben.com. Däremot kräver folket Laglund. Gärna här, precis som nu alltså.

baraben är bra som den är. bättre med mångfald.

Keep it up! Rolig läsning!!