torsdag 21 februari 2008

Blåvita platser som förändrat världen-Trollhättan

Trollhättan är en stad som inte blev en riktig stad förän 1916. Många hävdar att det bodde folk i området runt och i Trollhättan tidigare än 1916 men detta låter jag förbli osagt då jag inte kan bekräfta detta. En sak som jag kan bekräfta är att Trollhättan är och har varit en ordentlig plantskola för blåvita legender.

Håkan Mild känner väl de flesta till och i dagens blåvitt vet vi väl alla att både Jakob Johansson och Erik Dahlin så sent som för ett års sedan smög omkring bland forsar och kanaler i Trollhättan. Våran guldtränare Jonas Olsson lade sin sista puts på sin tränarförmåga i FC Trollhättan. En av dom större blåvita legenderna är ju Dan Corneliusson som även han föddes i Trollhättan.

Nu är det inte bara fotbollsspelare som växt upp i Trollhättan. Vad sägs om den gamla världsmästarbrottaren Frank Andersson? Frank som drog till Las Vegas under OS i Los Angeles 1984 och gjorde sig okontaktbar under ett par dagar. När han tillslut rullade in i Los Angeles i en röd cabriolet ett par dagar senare var hans enda förklaring "Kuken ska sitt".

Trollhättan har på senare år gjort sig känt som Sveriges filmcentrum och man är även ansvariga för studentspexarna Anders och Claes Eriksson, som gjorde TV-serien Macken.

Om man befinner sig i Trollhättan under kvällstid finns det egentligen bara ett alternativ för nöje. Buddys - Food, Bowling & Bar. Håkan Milds egna krog och underhållningscentra, inspirerad av den amerikanska kulturen. Har du inte vägarna förbi Trollhättan så gå in på Buddys hemsida och läs bakgrundshistorien till att Håkan och hans polare startade sitt ställe, en klassiker som påminner i små mått om Hemingway.

Annars tycker jag att man kan kolla in Trollhättans blåvita kamratlag, IFK Trollhättan. Ett lag som gör så gott dom kan.

Inga kommentarer: