onsdag 13 februari 2008

Se upp IFK Göteborg

Jag har ägnat eftermiddagen åt att kolla upp IFK Göteborgs nästa motståndare GKS Bełchatów ifrån Polen. Det här är absolut inget gäng ifrån fotbollseuropas bakgård det kan jag lova. Det här är en förening på stark frammarsch.

GKS Bełchatów bildades 1977 och tog en plats i den polska fjärde ligan. Laget klättrade raskt upp i det polska seriesystemet och är nu ett stabilt lag i den högsta serien. Fjolåret slutade med en andra plats efter suveräna seriesegrarna Zagłębie Lubin. Föreningen försöker nu också att etablera sig i det stora fotbollseuropa.

En flott arena håller just nu på att byggas i lagets hemstad Bełchatów. Den polska staden är väl kanske mest känd för sin kolgruva och sitt kraftverk, men stadens borgmästare, Marek Chrzanowski, och de över 62000 medborgarna tycker nog att deras stad har mer att erbjuda. Årets upplaga av GKS Bełchatów innehåller en hel del överraskningar men också en del äldre profiler.

Precis som för IFK Göteborg är klubben inne i en genarationsväxling på målvaktssidan. 40 årige Piotr Lech är en legend i staden och är också den som brukar vakta målet i de flesta matcherna, men bakom honom står 25 årige Łukasz Sapela och 30 årige Krzysztof Kozik och väntar på sin chans. När man pratar om anfallet i GKS Bełchatów, så pratar man mest om Carlo Costly, den 24 årige strikern ifrån Honduras, son till legenden Anthony Costly. Mittfältaren Bartłomiej Chwalibogowski var en av lagets och hela polska ligans mest värdefulla spelare förra säsongen.

Lagets fans tillhör landets mest livliga. Det går knappt en match i ligan utan att klacken kommit på en ny, fyndig ramsa att sjunga. Ett mindre angenämt problem för klubben är att klacken tycks gilla E-type.


Så se upp IFK Göteborg. Den 18 februari anfaller dom er.

Inga kommentarer: