torsdag 28 februari 2008

Blåvita böcker man måste ha

Så här i bokrea-tider kan det vara lite trevligt med en liten genomgång av blåvita tillskott i litteraturvärlden. Kommer inte att redovisa alla böcker här utan ett axplock av böcker du bara måste ha och de du kan vara utan.
-
Jubileumsboken IFK Göteborg 1904-2004 av ett stort antal skribenter.

Lagom till hundraårs jubileet gav IFK Göteborg ut det här lexikonet över allt du behöver veta om blåvitt. Alla namn, alla resultat, alla spelare, allt. Intressanta anekdoter blandat med härlig nostalgi. Boken är fylld av bilder som täcker de 100 första åren. Möt Röde Ruben, Gunnar Gren och Bebben m.m. Ett måste.

Blåvit gryning av Mattias Göransson.

I boken Blåvit Gryning berättar de som själva var med om IFK Göteborgs hårda och konsekventa arbete för att lyckas i Champions League - men också om sammanbrottet efteråt, som kulminerade i ett ångestfyllt allsvenskt kval 2002, och det arbete som nu åter ska göra IFK Göteborg till Sveriges bästa fotbollslag. Boken baseras på djupintervjuer där huvudpersoner som Håkan Mild, Stefan Rehn, Roger Gustafsson, Mats Persson, Pontus Kåmark och Magnus Erlingmark för första gången berättar öppet om IFK Göteborgs bergochdalbana de senaste 20 åren. (Texten tagen från Libra.se) Ett måste.

Kamraterna av Kenth Andreasson och Uno Palmström.
-
Denna bok kan kanske vara lite svårare att få tag på, men efter lite letande på diverse antikvariat kan ni nog finna den. Boken är en sjuttiotals klassiker som berättar IFK Göteborgs historia, presenterar legender och tar upp harvandet i division 2. En närgången bok där bland annat Torbjörn Nilsson tar sin första blåvita steg. Ett måste.

En bok man klarar sig utan: Brasilia Memoria av Kjell Pettersson.
-
Kjell Pettersson berättar på 850 sidor om sina minnen från skottdramat i Brasilien. Kjell skriver närgånget om svettdropparnas färd nedför ryggraden. Ganska långtråkig läsning och inte alls lika spännande som hans förra succébok ”Sådana frågor svarar inte jag på!”. Nej, den här boken blir aldrig en klassiker. Hoppa över.

Det finns mycket mer blåvit litteratur att skriva om, tipsa gärna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har glömt "Vi älskar dom" -Boken om Blåvitt av Stefan Thylin. En bok som kom 1976 och hjälpte till att boosta den dåvarande blåvitthypen.

/janne r.

Anonym sa...

http://www.tradera.com/IFK_Goteborg_Bok_Bla_Vitt_Stefan_Thylin_1976_mkt_fint_skick-auktion-56035437#pic

du har rätt, en klassiker, som ni kan köpa här!