söndag 24 februari 2008

Bokslut Gamla Ullevi

"Ull framträder som en reslig, vacker man som tar sig fram på skidor och hans främsta attribut är skölden och hans främsta vapen är hans båge. Han beskyddar alla som dyrkar elden och dess heliga låga."

Den 17 september 1916 klockan 13:00 invigs Ullervi fotbollsbana med matchen mellan IFK Göteborg och Akademisk Boldklub från Köpenhamn. 10000 åskådare fick höra Viktor Balck invigningstala innan matchen, ”Idrottsplatsen Ullervi som nu står färdig till beskådande, festsmyckad och solbelyst, fyller ett viktigt samhällsbehov och den skall bliva till gagn och betydelse för idrottens trevna tillvaro och sunda utveckling.” Matchen slutar 2-2 och den historiska första målskytten på arenan blir landslagsstjärnan och hemmaidolen Erik Börjesson.

Det nybildade Göteborgs Idrottsförbunds Förlagsaktiebolag lyckades skrapa ihop de 160000 kronor som behövdes för att bygga den nya arenan, som vid den här tidpunkten var nordens överlägset största med en kapacitet på 12000 åskådare.

Arenan byggdes om och renoverades vid ett flertal tillfällen. Publikrekordet sattes 1957 i en match mellan ÖIS och Elfsborg i dåvarande division två, 32357 personer passerade spärrarna den dagen. När Nya Ullevi stod klar inför fotbolls VM 1958 lämnade också klubbfotbollen Ullervi, som hädanefter kom att kallas för Gamla Ullevi. Den gamla arenan lämnades i förfall och användes bara sporadiskt till träning och matcher i lägre divisioner. 1992 återuppstod arenan ännu en gång efter att alliansen med egna medel renoverat den och flyttat tillbaka sina matcher.


Gamla Ullevi blev aldrig godkänd av UEFA för internationella matcher och med åren blev det allt dyrare att underhålla den snart 90 år gamla arenan. Röster om en ny modern arena höjdes och till slut slog kommunstyrelsen fast att Gamla Ullevi skulle rivas för ge plats för en helt ny fotbollsarena. Den sista matchen på Gamla Ullevi spelades mellan IFK Göteborg och Halmstad den 5 november 2006 och slutade 0-0. Knappt två månader senare, den 9 januari 2007, började grävmaskiner riva ner den östra läktaren.

Arenafrågan i Göteborg väcker känslor hos de flesta men faktum kvarstår att Gamla Ullevi inte var en bra arena. Säkerheten var undermålig. Utrymning av arenan var besvärlig och service och komfort var inte direkt inbjudande. Det positiva var närheten till planen även om det var väldigt dålig sikt på flera platser. Den stora diskussionen om den nya arenan är kapaciteten. Som det ser ut nu så blir kapaciteten vid en allsvensk match 18000, ungefär samma som Gamla Ullevi hade vid sin rivning. Det lutar åt att derbyn och andra större matcher kommer att spelas på Ullevi Arena precis som förr. Om detta är bra eller dåligt låter jag framtiden visa för mig.

Men en intressant detalj som jag läser i ett protokoll ifrån kommunfullmäktige om den nya arenan är att Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i en skrivelse kräver en utredning om att sikta högre med den nya arenan, att ett tak över planen skulle ge större möjligheter för klubbarna, ”På olika håll i Europa finns fotbolls- och evenemangsanläggningar som inte bara håller standard för den absoluta elitfotbollen, utan också förmår erbjuda möjligheter för andra arrangemang och sporter. Av ekonomiska skäl, men också för att stå förberedd för framtidens möjligheter och utmaningar bör man utreda förutsättningarna för en sådan arena. Istället för en begränsad användning på ca 50 fotbollsmatcher per år skulle en arena med tak kunna nå målet att få ca 100 – 150 matcher och arrangemang per år. I ett 10- 20 årsperspektiv kan detta vara mycket realistiskt.”

Det enda som hänt efter detta inlägg i debatten, som jag kan se, är att loungeområdet på arenan blev 500 kvadratmeter större. Måste forska mer i det här, det verkar ju högst märkligt.

Inga kommentarer: