fredag 1 maj 2009

Jaha, så kan det gå...

Det är den 3 november 2011 och i efterdyningarna av det usla resultatet i allsvenskan och superettan samt att lokalkonkurrenten Örgryte IS surt fick lämna den högsta divisionen igen är tålamodet slut hos de tre föreningarna. Idag klubbades förslaget igenom för all framtid och ett par hundra års fotbollshistoria går i graven. Idag skriver vi ett stycke idrottshistoria utan motstycke. Idag föddes FC Gothia.

Idén som idiotförklarades för några år sedan tas nu i bruk på fullt allvar och det finns ingenting som längre kan stoppa klubbarnas sammanslagning. Protester har förekommit men ebbat ut då man tröstlöst insett att problemen vuxit samtliga över huvudet. Gais ligger förvisso kvar i Allsvenskan men blöder ekonomiskt och det är stor oro på Gaisgården med en strulig arbetssituation. BK Häcken är trötta på att satsa stora pengar och sedan åka jojo i seriesystemet och Örgrytes bekymmer till leda med pengar och utebliven energi gör att situationen nu är ohållbar. Samtliga klubbars styrelser, supporterklubbar samt sponsorer har suttit i otaliga möten de senaste veckorna för att hitta konstruktiva lösningar men utan resultat. Nu finns det ingen återvändo längre. Man har nu ansökt om den allsvenska platsen för sammanslagningen och fått ok från samtliga instanser.

Framtiden ligger nu i en samlad och enad förenings fötter och nu börjar det hårda arbetet. Den nya arenan, Volvo Arena, nere vid bananpiren står nästan klar och med en kapacitet på över 28.000 sittande åskådare varav ca 5.000 är ståplats, ett flertalet pubar och restauranger, utskänkningstillstånd och även planer för större konsertarrangemang reser sig den svarta jätten 200 meter från Operahuset på andra sidan älven lite avskräckande för dom som spanar från fastlandet. Matchstället blir i helsvart och huvudsponsorerna Volvo, SKF och Pokerstars.
Man tar även med sig ett stort antal samarbetspartners från de tidigare liven som Stena Line, Dunross m.m.

Ekonomin är intakt sedan de forna klubbarna enats om en sanering av personal och spelare under en tid där enbart spetskompetensen från de olika föreningarna finns kvar. Även lojala spelare som lagt av återfinns inom staben för olika avdelningar för att stärka varumärket på lång sikt. Vi märker bl.a. att Dennis Andersson får fortsatt förtroende som Klubbdirektör och att Marcus Allbäck och Sonny Karlsson arbetar som sportchefer med olika inriktningar. Huvudtränare blir Erik Hamrén som får Patrik Johansson och Matti Demegård till sin hjälp och även Dick Last ingår i staben som målvaktstränare. Ute på SKF Gothia Academy återfinns numera även Magnus Källander, Fredrik Lundgren och Jonas Henriksson som ledare och mentorer till lagets framtid.

Tittar man på truppen så känns den också stark med en blandning av framtidsspelare och erfarna åldersmän med olika nationaliteter under bältet. En bra mix har sakta arbetats fram och det kommer att bli jobbigt att komma till andra sidan älven i fortsättningen. Viktigt var det dock att behålla brassarna Wanderson do Carmo och de Oliviera samt Richard Ekunde och Danny Ervik i försvaret och landslagsmålvakten Peter Abrahamsson.

Nyförvärv är redan på väg och det blir en del hemvändande proffs som vill vara med att skriva historia som t.ex. Ola Toivonen PSV, Andreas Johansson Ålborg, Kim Källström Galatasaray och försvararna Erik Edman och Mikael Nilsson från Bröndby. Dessutom jobbas det även på att få hem Samuel Holmén från AC Milan.

Den 6 april är det premiär hemma på Volvo Arena mot AIK och redan nu har man sålt 12.000 säsongsbiljetter. Men räkna med utsålt och ca 28.000 när Svenska Mästarna AIK kommer på besök. Redan i den 5 omgången är det matchen alla väntat på då IFK Göteborg kommer på besök på andra sidan älven. Räkna då med ytterligare ett stycke idrottshistoria.

BK Häcken f. 1940 – 2011
GAIS f. 1894 – 2011
Örgryte IS f. 1887 – 2011

FC Gothia f. 2011 –

Fasen nu vaknade jag.... men Diskutera!!!

21 kommentarer:

Anonym sa...

om det nu bara kunde blir så.... Så sjukt sur över att supportrar som jag till viss del kan hålla med om..

Men om man vill att Allsvenskan ska höja sig i klass så måste vi göra någonting! 4 lag i en halvmiljonstad är alldeles för mycket!


fc gothia for president

Calle sa...

Tänk Kaka och van der Saar på nybyggda Saab Arena, hela Trollhättan på tårna, öl på läktaren, alltid sol, Gunde Svan som mental coach.

Vad finns det för anledning att diskutera personnamn? Varför ta ut en startelva? Lika meningslöst som när GP fördelade materialförvaltarna i ett FC Gothia. Varför larva sig med Volvo Arena när varken Volvo eller SKF visat något större intresse av vare sig IFK eller Ullevi genom åren? Varför bry sig om andelen ståplats? Alla Göteborgsklubbarna kommer måhända inte hänga kvar på elitnivå under överskådlig framtid, låt så ske. Frölunda har redan gallrats bort.

Anonym sa...

Man kan fortfarande ha kvar de 4 elr 3 klubbarna som fotbollsakademieer och sedan ha FC Gothia som A-laget.

Jag tror att om det skulle bli en sammanslagning så skulle SKF och Volvo automatiskt bli intresserade. En sammanslagning händer inte ofta på ett århundrade

Swedie sa...

Haha, var väl egentligen två grejer jag reagerade på. Dels Samuel Holmén i Milan? Nja sen att AIK skulle vinna sm-guld nästa säsong. Skulle inte tro det ;) Annars var det ganska intressant läsning =)

Anonym sa...

På det sättet du beskriver så känns ju tanken inte helt orimlig. frågan är väl om man vågar offra en stor andel "riktiga" supportrar. Tanken med publiken runt FC Gothia måste väl ändå vara att på något sätt bygga upp en ny supporterskara

Mik sa...

Det låter inte som en omöjlighet, bara var vissa spelare spelar.
Samtidigt godkänner SVFF att lag får ha ett b-lag längre ner i systemet, aldrig i samma eller över det riktiga a-laget för att få fram mer spets och så att unga spelare får spela mot mer kvalificerat motstånd. Dom kan givetvis hämtas upp till a-laget när som helst och utan några som helst krusiduller.

Anonym sa...

Det här är bara ett rykte, men jag har hört att en person som är anställd av BK Häcken har registrerat domänen fcgothia.se och fcgohtia.com och att bkhäcken kommer att kalla till ett extrainsatt årsmöte för att diskutera en punkt på dagordningen, men som jag sa detta är bara ett rykte. Hur får man reda på vem som reggat ett domän namn?

Diego M. sa...

Namn, nummer och adress på den personen tack! He´s going down! ;)

Geigert sa...

Kul debatt faktiskt. :)

Anonym sa...

Registrant Contact/Administrative Contact:
Marcus Godhe
+46.0707765588
Dr Belfrages Gata 24
7310315119
Goteborg, 41322

Diego M. sa...

Haha, tack! Nu kan han hälsa hem! ;D

Anonym sa...

Samuel Holmén till AC Milan? Då är det ju större chans att Dick Last går dit..

Anonym sa...

Asså ärligt talat. Bara för ni skapar ett nytt lag, varför tror ni att ni kommer få stor publiksiffra? Tre mediokra lag blir ett medellag.

IFK kommer Alltid att vara nummer 1.

Diego M. sa...

Allvarligt talat, det nya laget skulle inte ha någonting av det som jag en gång började älska så mycket. Nytt namn, nya dräkter, 28 000 "supporters" på läktaren. Ingenting skulle finnas kvar. Jag åker hellre jojo i seriesystemet i 100 år till än att låta BK Häcken försvinna in i någonting sånt här. Jag skiter i att vi inte är störst, bäst eller vackrast. Det är inte därför jag håller på Häcken. Och jag tror att alla ÖIS:are och GAIS:are känner likadant.

Unknown sa...

Kvalitetssänkningen på den här bloggen de senaste månaderna har väl inte undgått någon. Men här dras linjen. Så oerhört meningslöst och löjligt scenariospekulerande i ett ämne som varit uppe och slagits ner... Nu slutar jag att läsa K&G. Adjö.

swenson sa...

Bloggen har kanske blivit lite sämre, den var som bäst när vi fick bakom kulisserna när Gamla Ullevi byggdes!

Och snälla, kan ni inte försöka fixa vita nät till Gamla Ullevi?!

Geigert sa...

Jens: Vi är inte ute efter kvalitet eller betyg eller ngt annat dravel. Vi skriver vad fasen som faller oss in och om det är tre eller 3000 som läser ger vi blanka kastrullen i.

Men tack för att du tar dig tid att kasta lite bajs på tapeten innan du lämnar skithuset... ;)

Swenson: Snart måste jag nog dra ner själv och montera innan ni är nöjda va? :)

Patrik sa...

Se de också till att höja stolparna som håller näten uppe, eller rättare sagt borde hålla de uppe.Ser ju ut som en hängmatta. Inga strutmål där inte.

swenson sa...

Sportchefen:

Gör de:) Men du kommer väl in på Gamla Ullevi? Vet du om de har beställts vita nät elr om någon har pratat om det?

Anonym sa...

ingen som tänkt på att denna artikel lades upp 1 maj?

Geigert sa...

... jag kan lura dig ända till Skåne...

Närå detta är ingen luring, ej heller ngt som är bestämt utan bara en tanke och inget annat. Jag plockade fram ett scenario i skallen och plitade ner det till en blogg men tydligen så har vi rippat allt av ngn annan enligt ngn annan, så ta det inte så allvarligt ;)