fredag 23 maj 2008

Att komma ned från ovan

Onsdagen den 27 oktober 1982 lämnade 16908 personer Ullevi med en orolig känsla i kroppen. UEFA cup mästarna IFK Göteborg hade förlorat mot Hammarby i den första SM-finalen med 2-1. Blåvitt som i semifinalen fullständigt kört över Malmö FF med sammanlagt 8-1 på de två matcherna, hade nu förlorat mot Hammarby som slutat tvåa efter IFK Göteborg i serien.
-
Blåvitt hade dominerat matchen men Hammarbys målvakt Anders Forsberg var omutlig i målet för Hammarby. När IFK Göteborg som mest låg på för ett segermål lyckades Hammarby kontra in segermålet tre minuter före full tid. Peter Gerhardsson blev den stora hjälten på söder efter att först spelat fram till kvitteringen och sedan på egen hand iskallt rullat in segermålet.
-
Stämningen på arenan var speciell. Någon hade lyckats med konststycket att bjuda in "Hägersten Hot Heaven" som under matchen bjöd på sambamusik. Den annorlunda inramningen var något som de blåvita spelarna rasade emot.
Hur kan sådant här tillåtas? Det måste förbjudas! dundrade Håkan Sandberg.
Det kändes som att spela på bortaplan, muttrade Glenn Strömberg.

-
Fyra dagar senare var det dags för returen på Söderstadion. Hammarby som bara förlorat en match på hemmaplan under året var segervissa. På IFK Göteborg vilade det tunga favoritskapet efter lagets enorma framgångar under året och det var en sammanbiten trupp som tog sig till Stockholm.

-
I Göteborg pratades det mycket om saknaden efter Torbjörn Nilsson som gett sig iväg på ett nytt proffsäventyr i Tyskland och Kaiserslautern. Under lagens uppvärmning vilade det en nervös stämning på läktaren, kunde IFK Göteborg vända detta?
-
Ett dovt ljud stegrades plötsligt över söders höjder. Ljudet blev högre och högre och snart förstod man att det var en helikopter som närmade sig. Förvånade spelare och supportrar fick se en helikopter cirkulera ett par varv över arenan innan den tillslut sänkte sig mot mittcirkeln. Helikoptern tog mark och snart öppnades en av dörrarna och ut kommer Torbjörn Nilsson.
-
Någon person på det svenska fotbollsförbundet hade kläckt idén att dela ut guldbollen till Sveriges bästa fotbollspelare innan den sista finalmatchen. En annan person kläckte idén om att flyga in vinnaren i helikopter. Ut ur helikoptern kommer Torbjörn Nilsson och får sin guldboll, han får även en vacker tavla och en skål med Ahlgrens bilar.

-
Glädjen som speglas i ögonen på de tillresta supportrarna från Göteborg går inte att beskriva. När matchen drar igång är det Uefacup mästarna som ställer upp sig på planen, det är Svenska Cup mästarna som ställer sig på planen.
-
Hammarby står utan chans, ett håglöst försvar ser på när Dan Corneliusson gör 1-0 i 21 minuten. På läktaren sitter Torbjörn Nilsson och njuter av att få återse sina gamla kamrater. Skålen med Ahlgrens bilar tar slut när Tord Holmgren gör 2-0. Corneliusson avgör med att göra 3-0 direkt i andra halvlek. Hammarby får ett tröstmål och matchen slutar 3-1.

-
På läktaren står en man i blåvit halsduk kvar, långt efter det att domare Erik Fredriksson blåst av matchen. Med tårfyllda ögon blickar han mot skyn. Jag har sett Gud stiga ned från himlen, tänker han och åker hem.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det var tider det Laglund! Om jag minns rätt så åt han väl en påse bilar inför varje match.

Många var sura för att HHH fick plugga in sina förstärkare i eluttagen på läktaren och på så sätt kunde överrösta blåvittklacken. Jag stod själv på samma sektion (O) som sthlmarna - och hörde inte mycket av vår klack den kvällen.

Mr 100% hade en av sina bättre dagar i returen!