fredag 3 juli 2009

Vädermysteriet runt Gamla Ullevi

Ett tag trodde jag att det bara var lite skrock och att det snart kommer men nu börjar jag undra sakteliga vad det beror på. Ända sedan premiären (räknar in plojmatcherna också dagarna innan) den 5 april mellan ÖIS - Gais så har samtliga Allianslag spelat totalt 19 matcher. Lägg då till damernas invigningstrofé mot Brasilien samt U-21 matcherna. Jag vill även addera Higabs andra plojmatch som spelades igår på en torr plan i mitt resonemang.

Är ni med mig nu? Från den 1 april har det varit 27 evenemang "so far" på arenan och INTE en enda droppe har fallit under tiden på Gamla Ullevis matta medens bollen har varit i spel. Om man besitter en någorlunda fotbollstradition inom Göteborg så vet man att detta är helt sinnessjukt. Det BORDE ha regnat på ca 35-40 % av dessa matcherna för att det skall kännas trovärdigt. Inte för att jag är inne på konspirationsteorier nu men jag är villrådig just nu.

Högtryck (en s.k. anticyklon)

Det snackas mycket om att det varit oförskämt mycket högtryck runt västra delarna av Götaland (Gbg). Och som ni vet så är det ett område där lufttrycket är högre än i omgivningen. Luften runt ett högtryck roterar medurs på norra halvklotet och moturs på södra. Orsaken till virvelns riktning ligger i jordens rotation, den så kallade Corioliskraften. Luften i ett högtryck är relativt torr och brukar medföra klart väder.


Vi behöver Lågtryck, som innebär att lufttrycket är lägre än omgivningen. Vindarna blåser i en virvel in mot lågtryckets centrum. Corioliskraften gör att vindarna blåser moturs på det norra halvklotet och medurs på det södra. Ju större skillnaden är i lufttrycket, desto kraftigare blir vindarna. Mindre, extrema lågtryck kan utvecklas till tropiska cykloner men det kanske blir överkurs till ett derby senare under säsongen.

Den uppsamlade nederbörden mäts med hjälp av ett mätglas, varvid nederbörd i fast form först måste smältas. Nederbördsmängden mäts dagligen kl 7 svensk normaltid, vid de större stationerna dessutom kl 19. Dygnsnederbörden avser den mängd som fallit från kl 7 aktuellt dygn till kl 7 följande dygn. Nederbörden rapporteras i mm (liter / m²) medan snödjup rapporteras i cm.

SMHI lagrar den uppmätta nederbörden vilken är lägre än den sanna nederbörden. Underskattningen är störst vid snöfall och stark vind. Mätt och sann nederbörd är nästan lika vid kraftiga regnskurar och svag vind. Den uppmätta årsnederbörden behöver korrigeras med 5% - 30% för att erhålla sann nederbörd.

Den vanligaste typen av nederbördsmätare består av en kanna placerad i en vindskärm. Mätaren är normalt placerad 1,5 m över markytan i ett om möjligt vindskyddat läge. Omgivande träd och hus bör dock befinna sig minst lika långt från mätaren som de är höga.

En helt normal mätning av nederbörd men vad spelar det för roll när det inte fallit en droppe?

När kommer första regnet under en match?

Nu lirar IFK Göteborg i cupen mot Gefle lördag den 11 juli och sen rasar schemat vidare med Allsvensk fotboll under resten av året med sommarmånaderna juli och augusti som närmaste mål. Någon jävla gång skall det väl bli en sörja på plan men när? Kommer regnet att falla på Gamla Ullevi under match 2009 och i så fall vilka konsekvenser kommer det att få på den oprövade mattan? Blir det sörja? Kommer det södra målområdet att palla för en skur? Vem sitter torr på läktaren?

Jag är kass på att sätta odds och bara för att jag har skumma teorier så blir det väl att åka av från SMHI redan på lördag. Ni får gärna ta er an debatten med egna teorier men den stora frågan är ju om planen håller när det väl blir lucköppning i himlen och ösregnet väl kommer.

9/7 IFK Göteborg - Gefle (torrt?)
12/7 Gais - Halmstad BK (torrt?)
13/7 ÖIS - Gefle (torrt?)
17/7 Gothia slutspel (torrt?)
18/7 Gothia slutspel (torrt?)
19/7 IFK Göteborg - Trelleborg (torrt?)
20/7 Gais - AIK (torrt?)
o.s.v.

Fattar ni konsekvenserna om det börjar spöregna på klassik Svensk högsommar manér? Dags att införa gyttjebrottning igen?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan detta ha något att göra med andra skumma företeelser i området, jordbävningar tex?

Anonym sa...

Cupmatchen är väl på torsdag?