tisdag 14 juli 2009

Bojan Djordjic - Överskattad eller bara smart?

Tafsade på ämnet Bojan Djordjic, 27 år i Grejsvenskan för ett par veckor sedan och nu kan det vara läge att lite förundrande ställa denna fråga. Killen syns ju överallt och uttalar sig vitt och brett om sina möjligheter, sportsliga intentioner i tidningar, på nätet och fanimej överallt. Han för sig medielt i Zlatanklass och ändå är han bara en medioker mittfältare på gränsen in och ut i Gnaget.

Hur bär han sig åt? Ganska enkelt att svara på faktiskt...

Med tanke på att han figurerat ganska mycket som kaxig "expert" i diverse fotbollsmagasin på TV har Bojan lärt känna hur media fungerar inifrån. Han har kontakterna inom press och media och är ganska "tillgänglig" när det behövs svar. Jag kan nog utan att veta till 100% gissa att i hans telefonbok, förutom polare, så finns det nog ett gäng journalister från 08-området inpräntade. Men det är bara min egna gissning.

Som spelare kan man skönja ett Jonny Rödlund scenario där han fortfarande beskrivs som en "talang" men aldrig kan ta det där klivet fullt ut. Lustigt nog har ju även Rödlund lirat för Manchester United. Snabb och teknisk men enbart till en gräns där en rutinerad "stabbig" Svensk innerback, ganska enkelt screenar av och skyfflar ner honom till hörnflaggan. Det kommer aldrig liksom till det där avslutet om ni förstår vad jag menar? Det ser snabbt och fräckt ut, det är en cool aproach med alla sydländska krusiduller i utrustningen man kan tänka sig, men närmare liknelsen med Totti och co stannar nog bara vid hur han dressar sig.

Men man måste ge Bojan cred för att han ändå försöker vara lite Zlatan. Dels för att det är kul att följa såpan kring honom och dels för att det ibland är stor humor.

För hans egen skull och kanske även för pappa Rankos (f.d landslagsspelare i Jugoslavien samt legend i Röda Stjärnan) så vill man ju se killen lyckas med något inom fotboll. Kanske det blir hans år i år? AIK har ju chansen nu när man lyckades med att ta hand om ett sargat IFK och har lite häng på täten.

Men kontentan är ändå att hans facit så här långt i karriären borgar för något helt annat.

Han har tillhört Bp, Manchester U, Sheffield W, Århus, Röda Stjärnan, Glasgow Rangers, Plymouth och nu AIK och fortfarande vid 27 års ålder ännu ej "blommat ut"? Man kan i alla fall inte skylla på att det INTE funnits möjligheter för den gode Bojan.

Men jag hävdar nog att han minsann vet om sin begränsade kapacitet och utnyttjar sin mediala kompetens till att hela tiden sälja sin person och skapa ett intresse kring honom och han gör det förbannat bra.

Till hans "meriter" skall nu dessutom tilläggas att han lyckats med konststycket att "reta upp" Håkan Mild och hela IFK efter att ha sprungit ner till IFK:s klack och kysst sitt klubbmärke efter slutsignalen senast på Råsunda. Var glad att Mild inte är aktiv längre Bojan för då hade du fått gnuggade vadmuskler nästa gång. Om denna merit skall klassificieras som negativ är vi väl alla överrens? Vem fan vill ha en förbannad Mild efter sig?

13 kommentarer:

Mik sa...

Eller synd att vi inte har kvar en Wernblom eller Dennis som kan trycka till honom ordentligt vid nästa möte. Kan i dagens IFK bara tänka mig att Ragge skulle göra en sådan sak, kanske T.O också men det är för stor risk att han blir skadad.
Annars kan jag bara hålla med dig om vad du skriver.
Man måste säga att han är ganska barnslig själv när han säger att han gjorde som han gjorde efter matchen för att IFK fansen hånat honom efter att han hade blivit skadad förra året för det ska man ju inte stå ut med som "talang" att bli hånad även om jag tycker det är dumt att håna någon som blir skadad.
Se själva hur alla IFKare reagerar nu när Adam blev skadad.

Anonym sa...

Välkommen tillbaka sportchefen.

Bra skrivet!

Marcus sa...

Bojan uttalar sig självsäkert om saker. Han ger svar på tal. Därför söker journalister också upp han. Tror absolut inte Bojan har något intresse av att "sälja sin person". Han är redan en bra fotbollsspelare och har visat det i alla matcher jag sett mer honom förutom ett par på gränsen till dåliga 2008. Kom ihåg att han varit skadad vid flera tillfällen, inte bara i AIK utan i andra klubbar och där en del (som den senaste t.ex.) var rejäl.

Istället för att spekulera om saker du inte vet och visa upp din okunskap kan du väl fråga honom själv?

Sen är det väl inget att bli förbannad över att en spelare visar uppskattning till sin klubb, han har också bett om ursäkt till IFK eftersom det var ren reflex och var menat till AIK-supportrarna på södra och inte till bortaklacken.

Men det är väl kanske bara vanlig paranoia från er sida?

Marcus sa...

Ber om ursäkt för ett slarvigt skrivet inlägg. :)

Anonym sa...

"Sen är det väl inget att bli förbannad över att en spelare visar uppskattning till sin klubb, han har också bett om ursäkt till IFK eftersom det var ren reflex och var menat till AIK-supportrarna på södra och inte till bortaklacken."

På samma sätt som han visade sin uppskattning när han hyttade näven fem minuter in i den här filmen? http://aikihd.blogspot.com/2009/07/aik-ifk-goteborg-1-0-2009-del-1-forsta.html

Bojan har alltid varit en fjant och kommer alltid vara det.

Geigert sa...

Marcus: Visst kan han föra sig i media, det är ju det jag vill påvisa och det är absolut inget fel alls, tvärtom. Bojan har ett vasst munläder och är dessutom jävligt kunnig vid sidan av planen. Han och Richard Henriksson är två aktiva som samtidigt "vågar" sitta som experter och det har dom all min respekt för.

Och visst kan man fråga honom själv direkt men det finns en tjusning i själva spekulationen också. Att kasta upp en boll i luften och se vad som händer.

Jag vill ändå propsa på, trots att du tycker motsatsen att han inte håller den klass man förväntar sig av en spelare med den historiken bland klubbar. Dessutom 9 U-21 men ingen A-landskamp vid 27 års ålder tyder också på att det har stagnerat en del sedan dess.

Men vi ger han en chans givetvis med respekt för alla hans skador. :)

Mik sa...

Pratade med en inbiten AIKare idag, han skrattade när han läste bloggen och sa
- Så är det. Talang vi 27 och alltid snacket om att han är så himla bra på träningarna.

Vilken IFK spelare har vi föresten hört om att han alltid är bra på träningarna, i övrigt inga likheter.

Gnagarjävel sa...

Väldigt mycket klubbhjärta man har ifall man vägrar att svara på utsträckta händer ifrån de andra avbytarna när man själv blir utbytt. (Lex Mjällby borta i cupen.) Istället vända han sig ifrån dem och dunkade näven i båset.

Jävligt gott föredöme för fansen och sina lagkamrater som inte fick spela alls. Eller inte.

Nä Sportchefen, du har rätt. Killen är överskattad. Sälj skiten till Vasalund.

Linkan sa...

Bojan är en fullblods-pajas! Inget snack om den saken... Bara se på videon som postades av anonym 23:46...

Dennis sa...

Oavsett media, som spelare är han överskattad.

Av sig själv.

Diego M. sa...

Bra skrivet Chefen. Det är bara att instämma och filmen från Anonym 23.46 visar väl exakt vilken "reflex" Bojan råkar göra lite då och då. Bojan är en fjant, helt klart.

Anonym sa...

vilken jävla sketblogg.

Geigert sa...

Anonym: Vilket jävla sketinlägg från en som läser den och sen bemödar sig att kommentera ;)