lördag 5 juli 2008

Långa bollar på Bengt-Henrik Larsson

-
Efter den enormt taffliga insatsen mot Trelleborg krävs det nu ändring från kamraternas sida mot Helsingborgs IF. Helsingborg kom turligt undan och vann mot Gais med 1-0 efter mål av Makondele. Annars pratas det självklart mycket om Henke, med all rätt bör sägas. Det måste vara lätt att komma på ett passnings alternativ när den mannen är på planen, "upp med den till Henke". Men jag tycker att förutom Henke så är grejen med Helsingborg deras mittfält. Där blir kampen på måndag. I matchen mot Gais ställde Helsingborg upp med följande elva.
-
R.JÖNSSON - H.LARSSON
-
R.MAKONDELE - M.LANTZ - I.CHANSA - C.ANDERSSON
-
A.TAMBOURA - J.EKSTRAND - E.WAHLSTEDT - A.LANDGREN
-
D.ANDERSSON

Unge orutinerade Jönsson bredvid Henke, istället för den "försvunne" men nu "hittade" Razak Omotoyossi, lyfter sig självklart i den omgivningen men jag varnar åter igen för mittfältet. Makondele och Lantz är på gång och det kan bli mycket att göra för blåvitts backlinje i matchen.
-
Hur skall man då slå Helsingborg? Hur skall man få det som inte fungerade mot Trelleborg att fungera? Jo, man skall självklart ta del av Hobbycoachens visdom. Nu följer tre handfasta tips som spelarna, men även ledarna, bör ta till sig. För detta fungerade inte alls sist.
-
1. Passningsspelet
Fördel med en boll efter marken: bollen går den kortaste vägen mellan tvenne punkter, medspelaren kan möta bollen, springa ifrån markering och lätt spela den vidare.

Nackdelen med en höjdboll: bollen går en längre väg, medspelaren måste avvakta bollen och förblir markerad, det är svårt och tar tid att dämpa bollen och spela den vidare, då motståndaren tacklar.


2. Hörnor

En hörna skall dirigeras så, att bollen i en lagom hög lyra dimper ner i området mitt emellan mållinjen och straffområdeslinjen - oåtkomlig för en målman men åtkommlig för för det anfallande lagets mer eller mindre goda skallare. Skall bollen sedan ha "skruv" vilket inte alls är nödvändigt, bör denna röra sig ifrån - inte emot - målet.

3. FörsvarsmarkeringHB har sökt markering på VY. Han markerar spelaren, friar ytan och befinner sig mellan spelaren och egen mållinje. VY kan inte skära in mot mål utan tvingas av HB ut mot sidlinjen. VB markerar HY på fel sida och kan inte hindra yttern att gå mot mål.

Om IFK Göteborg skulle få ordning på åtminstonde två av dessa tre punkter så tror jag att laget har en rimlig chans att vinna matchen. Skall jag spekulera i en egen startelva så vill jag se den här.

S.SELAKOVIC - R.SÖDER

T-HYSÉN - T.OLSSON - G.SVENSSON - N.ALEXANDERSSON

S.ERIKSSON - R.SIGURDSSON - M.BJÄRSMYR - A.JOHANSSON

K.CHRISTENSEN

Roger Gustavsson sa en gång att man kan inte ta ut de elva, för dagen, bästa spelarna i laget. Risken finns att man står med enbart försvarsspelare. Man måste ta ut det lag som har störst chans att vinna.

Inga kommentarer: