måndag 30 juni 2008

Estadi Comunal d'Aixovall - Helvetet har en plats på jorden.

Det spekuleras mycket om det kommande Champions League kvalet. Sportchefen hävdar att lottningen är riggad. Själv vaknade jag kallsvettig och insåg att allt kommer att avgöras på Estadi Comunal d'Aixovall, FC Santa Colomas hemmaplan i Andorra.

Denna monster arena med kapacitet för 1800 åskådare är en av Europas värsta arenor att gå in på som bortalag. Den israeliska mittfältaren Yossi Shivon berättade i israelisk press, dagen efter att hans lag Maccabi Tel Aviv blivit krossade av FC Santa Coloma med 1-0 i förra årets UEFA-CUP kval, att det var som att gå genom skärselden. Katalanska förbannelser och turistbroschyrer regnade över de israeliska spelarna under hela matchen. Från bergen runt arenan bräkte ilskna spanskättade får ut sin frustation. Hit vill jag aldrig mer igen, sade en förkrossad Yossi Shivon.

Planen i sig suger musten ur den mest vältränade fotbollsspelaren. FC Santa Coloma delar plan med lagen FC Encamp, Inter Club d'Escaldes, UE Sant Julià, FC Lusitanos la Posa, CE Principat, FC Rànger's och UE Engordany, dvs i stort sett alla lag i Andorra. Måste även nämna att landslaget spelar på arenan regelbundet.

Laget då? Vem skall man se upp med? Jo i anfallet hittar vi den spanske strikern Roger Costa, vars främsta merit är att han inte är släkt med portugisen Rui Costa. Bredvid honom kamperar oftast den argentinska maratonmannen Mariano Javier Urbani. Med inte mindre än sju argentinare i laget har Mariano äntligen funnit ro i sitt spel och till Andorras enda tidning säger han. "I år kan det tom bli mål i rätt bur".

Tränaren Vicens Marques är känd för att styra sitt lag med järnhand. Detta är naturligtvis grunden till lagets enorma framgångar. Vad sägs om fyra seriesegrar, sju cupguld, och två segrar i Andorras Supercup. Framgång föder framgång och jag är livrädd för att IFK Göteborg går på en mina i form av FC Santa Colona på Estadi Comunal d'Aixovall i Champions Leagues första kvalomgång.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul artikel.
Vill bara vara en besserwisser och påpeka att bilden inte är är Aixovall som det påstås, utan den heter bara Estadi Comunal.
Aixovall är planen som ligaspelet mestadels spelas på, en liten fräsch arena med 1: generationens konstgräs. Se länk: http://youtube.com/watch?v=nSOd3g2PY_k

Annan intressant info kan hittas på www.fedandfut.com

/Master Bate.

Lars Haglund sa...

jaja, jag var ju ute och cyklade ändå...