tisdag 4 augusti 2009

Grejsvenskan: Omgång 17

Vad är det som händer i storstäderna?

I Göteborg räknar vi in blott 2 pinnar (IFK & ÖIS) och i Stockholm en enda stackare (AIK) i den 17:e omgången. Gais, DIF och Hammarby går kräftgång och ÖIS fortsätter att ligga sist. Kanske en aning för tidigt att prata kris men om även Blåvitt och Gnaget nu börjar tappa så ser det nattsvart ut för Sill och Sture i längden.

I Skåne har man åter fått upp ångan igen och plockar poäng av bara farten. Helsingborg är dessutom nya serieledare i Allsvenskan (med en skadad Henrik Larsson) och TFF tar åter igen, trots en massa skador, imponerande segrar på bortaplan. MFF-AIK 0-0 är inte så mycket att säga om mer än att det är ett pissresultat för bägge lagen internt.

Outsiders hade derby (Bp-HBK) där hemmalaget vann efter två tidiga mål. Här pratades det mest om nyförvärvet Mikkel Jensen från Bajen. Hammarby som alltså i detta prekära läge släpper sin lagkapten till en lokalkonkurrent? Det kommer att kosta Bajen mer än de 100.000/mån man sparar in under hösten, jag lovar! Den transfern måste gå till historien som den mest korkade på mycket länge.

Omgångens snackis: Vad faan är det för nivåer domarna skall hålla nu för tiden? På Gamla Ullevi fick Erik Lund en varning för att han frågat om det var offside? Sven Martin Åkesson från Kode och Lund hade följande debatt efter en situation nere vid IFK:s högra hörnflagga, innan kortet kom fram:

EL: (till ass. domaren) Offside?
EL: (till samma domare) Det var ju offside för fan?
SMÅ: "ångandes ner till Lund"
SMÅ: Var det du som ropade på offside?
EL: Ja?
SMÅ: Varning!
EL: ?

Lite längre fram i matchen så blir John Chibiuke, Häcken fälld på offensiv planhalva och får frispark. Chibuike kan ingen svenska och viftar med handen om att IFK:s spelare skall ha kort, varpå Åkesson tar fram ett kort. Fast det blir ett gult till Chibuike som redan hade en varning sedan tidigare. Rött kort och matchen får en dramatisk vändning. Den regeln är jävligt sur måste jag tillstå.

Lägg då till att IFK borde ha haft två straffar som var solklara men som domarteamet blundade för. Man blir mörkrädd när en rättskipare lägger ner för mycket kraft och energi på paragrafer och inte försöker att döma med känsla. Visst var Häcken nära att vinna och spelade smart men om IFK fått straff tidigt så hade matchen sett helt annorlunda ut.

Domarna börjar krångla till det igen och hamnar ofta fel nu för tiden och det beror på dessa dumma paragrafregler om gester etc. Skärpning förbundet!

Sportslig ställning:

1. Team Grötz +12 81p
2. Team OUT -8 67p
3. Team Sture -27 61p
4. Team SILL -10 54p

Grejsvenskan:

1. Team Grötz 88p
2. Team OUT 57p
3. Team SILL 47p
4. Team Sture 46p

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tyvärr inte bara svenska domare.
Se matchenmot Hapoel hemma, var tog linjedomaren vägen efter slutsignalen?
Han sprang med raska steg ut till omklädningsrummet

Lars Haglund sa...

och frågan är vad det blir för poäng för Hellbergs utvisning? inte ofta en fystränare får gå upp på läktaren. Bonus?

Geigert sa...

Det blir givetvis en guldstjärna samt att det måste tas upp i nästa regelmöte ang. utvisningar av fysio.

Men rent sportsligt så borde det vara ett rejält grabbatag i örsnibben på Hellberg. Mitt i IFK:s forcering på övertid så dog allt pga hans utvisning.

Mik sa...

Fystränarutvisning måste självklart ge 100 poäng, minst. Har ni någonsin hört talas om någon som blivit utvisad?
Nope, minst 100 p.

Backa sa...

Blåvitt bestulna på TVÅ straffar?! Nja. EN kan jag hålla med om, den var solklar. Kanske måste man dock ropa efter två för att förklara bort förlusten av två pinnar i matchen mot lillebror. Visst kan dock ett domslut förändra matchbilden. Tänk bara om dommaren gett gult kort till SAMTLIGA 10 blåvita spelare som protesterade vilt när det inte blåstes straff. Det hade varit konsekvent med övriga beslut men man vill ju inte förändra matchbilden hur mycket som helst...

Geigert sa...

Backa: Nåja, bestulna var kanske att ta i men vid 0-0 så var den solklar. Knuffen strax innan 2-2 kan diskuteras.

Men du har även rätt när det gäller gnäll och viftande. Jag observerade flera ggr att Stefan Rehn och Jonas Olsson visade "kortgester" och även "pekande på klockan" för 4:de domaren och i min värld så är väl det samma sak som det Häckens spelare råkade ut för?

Konsekvens är ett nyckelord för att lyckas som domare.

Diego M. sa...

"måste tas upp i nästa regelmöte ang. utvisningar av fysio."

hahaha, så bra :)

Visst skulle IFK haft straff i 1:a. Mer solklar hands får man leta efter. Måste t.o.m. jag erkänna...

Gers sa...

För det första tycker inte heller jag att Häcken på något sätt blev fördelaktigt behandlat. Sen håller jag med om att utvisningen på Chibuike är väldigt hård och går utanför tidigare utdömd praxis. Däremot så är det uttalat att negativa gester mot domare är det som ska tas i denna säsong. Skitgrej, visst, men det är som bekant alltid något som ska beivras extra mycket år för år och är "grejen" utöver det andra. Heliga kossan kan man ju ta till när man känner sig pressad.

Sen är det ju fullt möjligt att Chibuike inte fått den informationen förmedlad från BK Häcken. Det är ju isf en olycklig miss, om än en liten, i inför-arbetet från föreningens sida. Men vad jag förstod så var han mest förbannad över en liknande situation som han råkade ut för tidigare under matchen. Här kan man ju tycka att det rimligen går bra att diskutera med domaren på engelska, ett av Nigerias officiella språk?

Hur som helst, en mer rutinerad domare, vill iaf jag tro, hade plockat ner situationen bättre och givit en tillsägelse hellre än att plocka ytterligare ett, om än 'korrekt', gult kort. Fotboll är roligare elva mot elva, det tror jag inte minst Chibuikes lagkompisar tycker.